Iran u haosu: Hamnei optužuje, jedna slika obišla svet

B92 03.01.2018 10:02
Iran u haosu: Hamnei optužuje, jedna slika obišla svet


Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei optužio je "neprijatelje" Irana da žele da ugroze vlasti, posle šest dana demonstrancija gde je stradala 21 osoba.Hamnei je rekao da "neprijateji Irana, koji su ujedinjeni, koriste sva sredstva, novac i oružje kao i svoje službe bezbednosti da bi stvorili probleme iranskim vlastima".

"Samo čekaju priliku da nanesu udarac iranskom narodu", rekao Hamnei ne precizirijaući ko su neprijatelji Irana.

Među vestima iz Irana, gde policija i Revolucionarna garda otvaraju vatru na demonstrante, pojavila se fotografija koja govori više od milion reči o onome što se događa u jednoj od najvećih zemalja na Bliskom istoku.

Ta fotografija prikazuje mladu demenstrantkinju u Teheranu koja skida svoj hidžab i vezuje ga na štap, penje se na platformu i prkosno njime maše kao zastavom. Iako prizor podseća na mahanje belom zastavom, u znak predaje, simbolika postaje upravo suprotna kad se podseti da se ovo događa u zemlji u kojoj je nošenje hidžaba zakonom obavezno.

Armin Navabi, iranski reporter koji je prvi objavio snimak iz kog je slika preuzeta, kasnije je na Tviteru da je nepoznata devojka "bez hidžaba" uhapšena i pritvorena.

“Mesto gde je stajala u Teheranu sada je prekriveno cvećem”, dodao je.

Slika ove devojke podeljena je sa Navabiovog naloga više od 15.000 puta i za kratko vreme proširila se sa Tvitera svim društvenim mrežama i medijima.


Iran u haosu: Hamnei optužuje, jedna slika obišla svet

U protestima koji su prošle nedelje izbili u nekoliko iranskih gradova do sada je poginulo više od 20 ljudi a nekoliko stotina je uhapšeno. Protesti su počeli zbog ekonomskih problema ali se na njima čuju i parole protiv vlasti i ajatolaha Alija Hamneija.

SAD, koje vrše pritisak na Iran, zatražile su u utorak hitne sednice Saveta bezbednosti UN i Saveta UN za ljudska prava.

S druge strane, francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je zabrnutost zbog broja žrtava na protestima i pozvao na "uzdržanost i smirivanje situacije".

Makron je u telefonskom razgovoru s iranskim kolegom Hasanom Rohanijem zatražio odlaganje posete šefa francuske diplomatije Žan-Iva Le Driana Teheranu, predviđene krajem nedelje.

Rohani je zatražio od Makrona da preduzme mere protiv aktivnosti iranske "terorističke grupe" bazirane u Francuskoj koja je, kako smatra, umešana u demonstracije u Iranu.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif izjavio je da Iranci, za razliku od naroda u regionu, imaju "pravo glasa i da protestuju", kao i da bezbednost i stabilnost te zemlje zavise od njenih građana.

"Bezbednost i stabilnost Irana zavise od njegovih građana, i koji, za razliku od naroda iz regiona - Trampovih najboljih prijatelja, imaju pravo da glasaju i protestuju", napisao je Zarif u utorak na Tviteru, prenosi AP.

Agencija navodi da Iran neguje "ljuto rivalstvo" sa Saudijskom Arabijom, sa kojom često razmenjuje optužbe o ugnjetavanju vlastitog naroda.

"Ova teško zarađena prava će biti zaštićena, a infiltratorima neće biti dozvoljeno da ih sabotiraju nasiljem i destrukcijom", rekao je Zarif.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak