Deca na Kosovu željno očekuju humanitarce iz Štutgarta

Novosti 02.01.2018 22:23
Deca na Kosovu željno očekuju humanitarce iz Štutgarta


Srpska humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“ iz Štutgarta priprema darove za decu na KosovuNa nedavno održanom sastanku Uprave Srpske humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“ predsednik organizacije Milorad Nikitović se u svom izlaganju osvrnuo na humanitarni rad 2016. i 2017. godine. Na sastanku je takođe bilo reči o budućim novoplaniranim akcijama kao i o velikoj priredbi u čast desetogodišnjeg postojanja i rada Zajednice početkom 2018. godine. 
 
Iako po broju članova veoma mala organizacija, na polju dobročinilačkog rada su se štutgartski humanitarci pokazali kao zaista veliki. To se moglo zaključiti iz izlaganja g. Nikitovića i drugih članova Uprave. U poslednje dve godine sakupljeno je, pretežno od članova ali i od ne tako velikog broja darodavaca i od prihoda sa priredbi koje su članovi organzovali, ukupno oko 40.000 evra. Taj novac je iskorišćen za pomoć ugroženima, pretežno deci na Kosovu, kao i za pomoć nekim siromšnim porodicama u Republici Srpskoj.
 
Na sastanku je dogovoreno da se planirana podela paketa deci, kao i druge humanitarne akcije, usaglase sa ostalim humanitarnim organizacijama kako se ne bi dogodilo da pokloni stignu samo u jedno mesto a deca u drugim srpskim eklavama otanu bez darova. 
 
Štutgartski humanitarci će se postarati da sva deca iz Orahovca i Velike Hoče, prema spiskovima profesorke Olivere Radić iz Orahovca, dobiju poklon -pakete pripremljene prema uzrastima dece. Poklone će dobiti i mladi bogoslovi Prizrenske bogoslovije. U podeli paketa i kod obilazaka manastira opet će pomoći monah manastira Visoki Dečani otac Isaija. Narodna kuhinja „Majka devet Jugovića“ dobiće, kao i ranijih godina, novčani prilog. 
 
Predstavnici Zajednice u sastavu protojerej Bratislav Božović, Milorad Nikitović, Dražen Mikerević i Dobrinko Jovanić, će o Svetom Savi iz Štugarta otići na Kosovo da deci podele pakete. Oni će posle susreta sa decom posetiti manstir Visoki Dečani, Narodnu kuhinju kao i neke od ugroženih porodica u cilju dodele pomoći. 
Od profesorke Radić smo saznali da se deca sa Kosova rado sećaju poslednje odlično organizovane podele preko 200, ne „paketića“ kako se to obično kaže, nego pravih, velikih paketa koji su često bili veći od dece. Svi mališani sa radošću očekuju nove, slične poklone i o Svetom Savi 2018. godine. -Nećemo ih izneveriti, spremićemo oko 250 paketa –Svetosavskih darova za isti toliki broj dece, čuli smo na sastaku Uprave zajednice “Radosti moja”.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak