Iran: Uhapšene stotine, vlast preti smrtnom kaznom za sve

Press 02.01.2018 20:16
Iran: Uhapšene stotine, vlast preti smrtnom kaznom za sve


Predsednik iranskog Revolucionarnog suda Musa Gazanfarabadi upozorio je da bi uhapšeni demonstranti mogli da se suoče sa smrtnom kaznom.Iranska novinska agencija Tasnim je objavila da će neki od više stotina uhapšenih tokom višednevnih antivladinih protesta uskoro biti izvedeni pred sud.
 
"Očigledno, jedna od optužbi za koje bi oni mogli da se terete može biti Moharebeh", rekao je on danas, navodi Tasnim.
 
AP objašnjava da Moharebeh znači rat protiv Boga, što je prestup za koji je u Iranu predviđena smrtna kazna.
 
Gazanfarabadi je, takođe, rekao da će neki demonstrati uskoro biti izvedeni pred sud po optužbama za delovanje protiv nacionalne bezbednosti i oštećenje javnih objekata, istakavši da je učešće na skupovima koje nije odobrilo iransko Ministarstvo unutrašnjih poslova - nezakonito.
 
Inače, iranski Revolucionarni sud nadležan je za slučajeve koji podrazumevaju optužbe za pokušaje svrgavanja vlade, napominje američka agencija.
 
Još jedna poluzvanična iranska novinska agencija ILNA javlja da je u protekla tri dana tokom protesta u Teheranu uhapšeno 450 ljudi, a pri tome se poziva na Alija Asgara Naserbahta, zamenika guvernera Teherana zaduženog za bezbednost.
 
Naserbaht je, kako navodi ILNA, rekao da je 200 demonstranata uhapšeno u subotu, 150 u nedelju, a 100 u ponedeljak.
 
Demonstracije su počele u četvrtak u gradu Mašhadu - prvobitno kao protest zbog pogoršanja životnog standarda, poskupljenja i korupcije, ali su prerasle u antivladine proteste.
 
Protesti su se u međuvremenu proširili na više gradova, a vlasti od tada nisu objavile nikakve zvanične podatke o broju uhapšenih u zemlji.
 
Iranska državna televizija javila je da je devet osoba ubijeno protekle noći u protestima i neredima širim zemlje, čime je broj žrtava posle šestodnevnih protesta porastao na najmanje 20, navodi američka agencija. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak