Izetbegović: Dejton 2 nije realna opcija

Politika 02.01.2018 17:20
Izetbegović: Dejton 2 nije realna opcija


Bošnjački član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović u susret novoj godini kaže da ta država pre ili kasnije mora da profunkcioniše bez stranaca, a izmenu Dejtonskog mirovnog sporazuma ne smatra realnom opcijom.„Ne možemo mi doveka imati OHR i ovakvo prisustvo međunarodne zajednice. I ona je u poslednjih deset godina u velikoj meri prepustila Bosni i Hercegovini da 'prohoda', da to sve profukcioniše bez snažnog prisustva i intervencija međunarodne zajednice”, kaže Izetbegović za BHRT u intervjuu koji će biti emitovan večeras.

Govoreći o Dejtonu 2, Izetbegović kaže da to ne smatra realnom opcijom, jer je to, kako veruje, konferencija koja bi morala biti ozbiljno pripremljena, a ako ne bi bila, to bi stvari moglo povući unazad.

Inače, 2018. je godina izbora na svim nivoima u BiH, a Izetbegović kaže da zbog izbornog zakona taj proces neće biti ugrožen.

Ne isključuje, međutim, mogućnost da bude ugroženo formiranje vlasti jer ono zavisi od Doma naroda koji, s obzirom na presudu Ustavnog suda, ne može biti formiran.

Za kašnjenje sa odgovorima na Upitnik Izetbegović krivi Republiku Srpsku, koja, kako kaže, pružala grčevit otpor i kada je na dnevnom redu bila aktivacija MAP.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak