Ledeni talas okovao SAD, oboreni rekordi, ima mrtvih

B92 02.01.2018 17:22
Ledeni talas okovao SAD, oboreni rekordi, ima mrtvih


Talas izuzetno hladnog vremena koji je pogodio veliki deo SAD, obarajući rekorde niskih temperatura, nastavio se i u prvim novogodišnjim danima.Veoma hladno vreme zahvatilo je ogromnu oblast od Teksasa - na jugu, do Kanade - na severu, i od Montane - na severozapadu, do Nove Engleske - na severoistoku.

Otvorena su skloništa u mnogim delovima SAD, ali su niske temperature dovele do smrti najmanje osam ljudi.

U Čikagu je bilo previše hladno i za one dovoljno hrabre da Novu godinu obeleže skakanjem u jezero Mičigen, iznad kojeg je rano jutros bila gusta magla. Organizatori su odustali od te godišnje egzibicije navodeći da bi skakanje bilo previše opasno zbog temperatura u minusu.

Ekstremne temperature su pogodile savezne države Kanzas, Misuri i Nebrasku, kao i Ajovu, Minesotu i Južnu i Severnu Dakotu.

U gradu Omahi, u Nebraski, temperatura je sinoć iznosila minus 26 stepeni Celzijusovih, čime je oboren rekord iz 1884. godine. Zbog toga je odložen 18. novogodišnji vatromet na kojem se obično okupi oko 30.000 ljudi.

U Južnoj Dakoti izmerena je temperatura od minus 32 stepena, čime je oboren rekord postavljen pre 99 godina.

Zvaničnici grada Demojna, u Ajovi, zatvorili su klizalište na otvorenom koje neće raditi dok temperature ne budu u plusu. U Demojnu je rano jutros bilo minus 29 stepeni Celzijusovih, a zbog vetra je subjektivni osećaj bio minus 35 stepeni.

U jutarnjim časovima temperature u Indijanapolisu bile su minus 12 stepeni, čime je oboren rekord iz 1887. godine. Škole i fakulteti ostaće zatvoreni i posle novogodišnjih praznika zbog hladnog vremena.


Ledeni talas okovao SAD, oboreni rekordi, ima mrtvih

Na jugu i jugoistoku SAD probleme prave zaleđene vodovodne cevi i ispražnjeni akumulatori vozila.

U državi Viskonsin su nađena tela dva muškarca, starosti 50 i 34 godine, sa znacima smrzavanja. Policija veruje da je hladno vreme dovelo i do smrti čoveka u Severnoj Dakoti, nađenog kraj reke. Policija je pronašla i telo 27-godišnje žene na obali jezera Vinebejgo, kao i u Sent Luisu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak