Ljubav u Ulici otvorenog srca: Uz osmehe mališana, muziku i karneval u srećniju Novu godinu

Kurir 01.01.2018 13:20
Ljubav u Ulici otvorenog srca: Uz osmehe mališana, muziku i karneval u srećniju Novu godinu


U Svetogorskoj ulici, od Takovske do Makedonske ulice, i ovog 1. januara održana je tradicionalna Ulica otvorenog srca u okviru koje posetioce uveseljavaju raznovrsni ulični animatori, artisti, zabavljači, muzičari i glumci.Svake godine u sklopu "Ulice otvorenog srca" organizuje se humanitarna akcija sa ciljem da podstakne donatore i širu javnost da u granicama svojih mogućnosti pruže podršku i pomognu najugroženijima - deci. Ove godine "Ulica otvorenog srca" je ponovo "Ulica crvenih noseva", posvećena projektu "Doktori klovnovi".

Ovi neobični doktori pomažu mališanima da lakše podnesu boravak u bolnicama. Kupovinom i nošenjem klovnovskog nosa svi Beograđani i gosti Ulice otvorenog srca postaju deo humanitarne akcije koja bolesnoj deci donosi nadu, radost i vraća osmeh na lice najmlađim stanovnicima Srbije. Tako je Ulica otvorenog srca pretvorena u karneval - crvenih noseva. 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali otvorio je danas tradicionalnu Ulicu otvorenog srca u prestonici i poželeo svima sreću, uspeh i zdravlje u 2018. godini. 

"Da zajedno gradimo lepši i bolji Beograd", poručio je Mali i istakao da i ove godine Ulica otvorenog srca ima humanitarni karakter i da pokazujemo koliko smo humani, otvorenog srca i spremni da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija.

U "Srpskoj kafani" prvi put ove godine, u okviru tradicionalnog ručka, organizovana je Humanitarna aukcija umetničkih predmeta legendarnih glumaca Ateljea 212 i poznatih sportista, a sva prikupljena sredstva su namenjena kupovini opreme za intenzivnu negu novorođenčadi Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupić.

Ulica otvorenog srca je manifestacija koju organizuju Skupština Grada Beograda, Turistička organizacija Beograda i GO Stari grad i koja je pre 40 godina ušla u kalendar najznačajnijih aktivnosti našeg glavnog grada, saopštila je Turistička organizacija Beograda.

Nastala daleke 1969. godine, kada su glumci Ateljea 212 na jedan dan, 1. januara, "menjali" uloge sa konobarima, kuvarima i ostalim zaposlenim u "Srpskoj kafani", u kojoj su tokom godine provodili veliki deo vremena između proba i predstava u svom pozorištu, a danas je prerasla u jednu od najpoznatijih manifestacija koja je odavno prevazišla okvire Beograda i postala prepoznatljiv brend koji promoviše najhumanije vrednosti našeg glavnog grada. 

Veliko interesovanje i potreba ljudi da 1. januara učestvuju u ovim važnim i velikim humanitarnim akcijama onoliko koliko mogu, kao i prisustvo mnogobrojnih gostiju Beograda iz inostranstva u programima "Ulice otvorenog srca", znak su dobre volje i značaja ove manifestacije.

Glavni umetnički program odvija se na pjaceti ispred Pozorišta Atelje 212. Muzika, egzibicija, ulični zabavljači, žongleri, akrobate, mađioničari, pozorišni umetnici i različite atrakcije će u duhu čitave akcije na svoj način obeležiti akciju solidarnosti Beograđana. 

Tačno u podne, "Ulica otvorenog srca" svečano je otvorena novogodišnjim čestitkama i porukama koje Beograđanima i svim gostima ispred Ateljea 212 upućuju: visoki zvanični predstavnici Grada i države, i gosti i prijatelji Manifestacije.

Posle malog vatrometa, simbolično se "otvaraju" svi punktovi na "Ulici otvorenog srca: pjaceta ispred Ateljea 212, "Srpska kafana", prostor ispred zgrade Opštine Stari grad, prostor ispred zgrade Radio Beograda. U glavnom programu na pjaceti ispred Ateljea 212 nastupaju Sara Jovanović, Marko Mandić, dečiji hor "Čarolija", Vokal 5, orkestar "Srce", mađioničari, žongleri, klovnovi, glumci teatra MIMART, Duvački orkestar, ulični svirači... 

U programu na humanitarnom punktu - pozornici ispred zgrade Opštine Stari grad smenjuju se lutkarske predstave, dečiji animatori, Deda-Mrazovi, klovnovi, mađioničari, horovi...

Građani i strani turisti mogu 1. januara da vide i jedinstvenu izložbu jednog od najvećih srpskih slikara Paje Jovanovića, pod nazivom "Od čika Paje", koja je trenutno postavljena u Domu Jevrema Grujića. Na izložbi je predstavljeno 38 remek dela od kojih su neka po prvi put prikazana našoj javnosti. Izložba čini mozaik Pajinih radova iz različitih istorijskih perioda: portreti građanske klase, srpskih i austrijskih vladara, orijentalističke slike Balkana, mitološke teme, idealizovane ženske alegorijske figure i raznovrsni prikazi umetnikove supruge Hermine - Muni Dauber, kao njegove neiscrpne inspiracije. 

Prvog dana nove 2018. godine u Domu Jevrema Grujića gosti mogu da uživaju u salonima u kojima su se održavali čuveni gradski balovi, a uz šoljicu kafe ili čaja, takođe će imati i priliku da probaju čuvenu čokoladnu tortu kraljice Natalije. 

Dom Jevrema Grujića je otvoren za posete i vođene ture 1. januara od 11 do 17 časova.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak