Novogodišnje odluke i zašto od njih ne treba odustati

Radio 021 01.01.2018 12:58
Novogodišnje odluke i zašto od njih ne treba odustati


Poslednjih godina je ideja donošenja "novogodišnjih rezolucija" o novim počecima i promenama koje ćemo da napravimo u životu utihnula.Ljudi su, čini se, odustali od pokušaja da odlučno donesu neke promene - shvatili su da to ili ne mogu, ili ne žele. 
 
Neke od tih odluka su: ostavljanje cigareta ili drugih poroka, menjanje posla, bolji odnosi s ljudima, više putovanja, gubljenje/dobijanje kilograma i druge poželjne promene. Međutim, s obzirom na to da volja popusti, mnoge od ovih ideja propadnu.
 
Međutim, gubiti nadu da su promene nemoguće nije dobra ideja. I da znate da ste nešto mnogo puta pokušali, pa bili neuspešni, ne treba da odustajete od nekih drugih, možda manjih ciljeva. Možda je potrebno da promenite perspektivu i taktiku.
 
Naći drugi (bolji) posao ili novo mesto za život zaista nije naučna fantastika. Ali umesto da sebi tako postavite cilj - naći drugi posao, pokušajte da kao zadatak postavite promenu svog razmišljanja: "Radiću na vrednovanju sopstvenog rada", "Trudiću se da ostvarim bolju komunikaciju sa ljudima van mog okruženja", "Izlagaću se većim rizicima i postaću malo upornija osoba".
 
Promene koje nam se čine nedostižnim takve su jer nismo spremni da načinimo promenu u svesti koja nas dovodi do nekog traženog boljitka. Zato je rad na sebi mnogo uspešniji metod od jednostavnog "željenja da se nešto desi". Jer za većinu nas, stvari se jednostavno ne dešavaju danas ili sutra.
 
Ako želite više da putujete, svesni ste da morate da radite na nekoliko stvari: obezbediti novac; obezbediti vreme; organizovati se. Idite korak po korak i možda ta putovanja budu mnogo realističnija ove godine. 
 
Na kraju, cenite sebe dovoljno da znate da zaslužujete sve što želite. Ali zasluga nije dovoljna - morate da se izborite da do promena dođe. Bićete sebi zahvalni jer ćete, na kraju puta, biti jača i samopouzdanija osoba, spremna za možda neke veće izazove u godinama koje su pred nama.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak