Psiholog na golu Voše: Uvek smo bili alternativa

Mondo 01.01.2018 10:50
Psiholog na golu Voše: Uvek smo bili alternativa


"Od malih nogu mi se činilo da sam ja u alternativi jer navijam za Vojvodinu i to mi je neshvatljivo u Novom Sadu!", kazao je za MONDO čuvar mreže "stare dame" Emil Rockov, sa kojim smo razgovarali o psihologiji, idolima i "golmanstvu".Legendarni velški fudbaler Ijan Raš možda je dao najbolji opis golmana i uopšte njihovog posla: ukratko, on misli da kad napadač, a i sam je igrao na toj poziciji, promaši pet šansi i potom postigne pobedonosni gol - bude heroj navijača, dok ako golman odbrani "sto šansi" i na kraju primi "jeftin gol", uprkos svemu ostalom, biće proglašen za krivca.

Nezahvalna pozicija je ignorisana i u izborima za individualne nagrade, ali i dalje privlači mnogobrojne klince širom sveta koji u odbranama Bufona, Kasiljasa ili Oblaka vide nešto drugačije, herojski, što će promaći "običnim" navijačima.

Jedan od njih bio je i Emil Rockov, čuvar mreže Vojvodine, koji je svojim bacanjima na loptu ove jeseni, verovatno i sam motivisao nekog novog dečaka da se oproba na golu.

Čak i da je "skinuo" desetak "zicera" manje, Rockov bi bio najbolji fudbaler Vojvodine prethodne polusezone. Navijači će ga čak opisati kao "jedinu svetlu tačku kluba", mada se on, već na početku razgovora za MONDO, nije složio sa tim.

"Ne želim da stavljam svoj učinak pred ekipu i mislim da kad je statistika primljenih golova negativna - tu je i moja zasluga, odnosno krivica. Igram na poziciji na kojoj igram i mislim da ne može da se kaže da je golman branio dobro, a da smo izgubili više od 1:0. Nikako ne smem biti zadovoljan ovim...", skromno i uverljivo je to kazao Rockov.

Vojvodina je na osmom mestu tabele Superlige, što je najlošiji "zimski" plasman u poslednjih desetak godina, a mnogo je otežavajućih faktora koji su morili fudbalere...

"Mislim da je sa navijačke strane nedopustivo kako smo izašli iz ove polusezone i na nama je da se duboko iskupimo u preostalih osam utakmica, a onda i u plej-ofu. Može se reći da je normalno da ekipa ima uspone i padove, naročito zbog svih okolnosti u kojima se nalazimo i na nekima od nas se to vidi, na nekima ne, ali opet - zna se šta je Vojvodina i to svi moraju da imaju na umu!", rekao je Rockov koji odmah odaje utisak momka liderskih sposobnosti.

Ako se na kratko vratimo na početak takmičarske 2017/18 - i ne možemo reći da je ličilo na ovakav scenario...

Osim eliminacije već na startu Lige Evrope, Vojvodina je dobro otpočela superligašku godinu, pobedivši pet od šest utakmica, uz nesrećan poraz od Partizana u poslednjim minutima meča, da bi pred prvu pauzu bili ispraćeni sa pet golova u mreži na "Karađorđu" od Spartaka.

Šta je "odjednom" krenulo po zlu?

"To je bio finiš prelaznog roka i svašta se tada izdešavalo što se tiče odlazaka i dolazaka, da bi onda počele da se dešavaju i neke stvari unutar kluba (odlazak uprave i trenera prim. aut.). Ipak, mislim da je to prazna priča i nije nam nikakvo opravdanje, pa smatram da ne treba više ni sumirati ni rezimirati šta se dešavalo, nego zakoračiti napred i sve to ostaviti iza nas. Mnogo se energije troši u Vojvodini da se pronađe uzrok svemu, umesto da se jednostavno stisnu zubi i krene unapred", poručuje ovaj 22-godišnji mladić koji ne želi da živi u prošlosti.

Rockov navodi da nije dozvolio da zbog takvih stvari "popusti i na jednoj utakmici", a da priželjkuje da se dešavanja iz ove polusezone pamte samo kao lekcija na kojoj mogu da nauče.

STUDENT PSIHOLOGIJE I NEKADAŠNJI KARATISTA

Iako je dogovor za intervju sa Emilom Rockovom "pao" veoma brzo - nije bilo sasvim lako "uloviti" ovog svestranog momka, koji je i tokom "fudbalskog raspusta" radio punom parom.

Zato za sebe kaže da je radnik, a ne talenat.

"Dva puta ste me pozvali, a bio sam na treningu ili teretani", nasmejao se za tren Rockov i ozbiljno odgovorio: "Pauzu u prvenstvu koristim da se pre svega pripremim na fizičkom planu, jer je tokom takmičarskog perioda to teško kad je zgusnut raspored".

Branio je ukupno 1.980 minuta u prvenstvenim duelima, tu su i mečevi u Evropi i Kupu Srbije, a možete li da verujete da ovaj momak paralelno studira i psihologiju u Beogradu?

"Sve bezuspešnije!", našalio se Rockov na svoj račun.

"Dosta je kompleksno. Moguće je pripremati se, ali egzekucija je teška. Meni su predavanja obavezna, ako izostanem sa predavanja moram da radim raznorazne nadoknade, a ne znam za koliko sam se ispita pripremio, pa nisam mogao da odem zbog treninga i utakmica".

Navodi da se tokom srednje škole zainteresovao za ljudsku inteligenciju i emocije, pa je to počeo da povezuje sa sportskom psihologijom.

Pri potpisivanju prvog profesionalnog ugovora, priča Rockov, uvideo je da će imati "luksuz" da pored fudbala i studira, a za sada je fakultet stavio na "usporeni tajmer". Nada se da će uskoro diplomirati, ali se ne opterećuje time.

Imaju li na fakultetu razumevanja za tvoje fudbalske obaveze?

"Mislim da profesori nisu ni upoznati sa činjenicom da sam sportista, niti ja to želim", opet skromno, "iz senke", poput golmana, govori ovaj mladić, koji, reći će mnogi, odudara od nekih stereotipa koji se često "lepe" za fudbalere.

"Što sam stariji to se manje obazirem na priče o stereotipima. Može se od svakog čoveka nešto naučiti. Sad filozofiram, ali upoznao sam mnogo momaka u svlačionici koji, verujte mi, mogu takve stvari da vas nauče kakve ne mogu doktori nauka. Svako poseduje nešto zbog čega je vredan intelektualno, samo je stvar te individue da li će da prosperira na telesnom ili nekom drugom nivou".

A znate li da je Emilu, koji je ime dobio po pradedi i nezvanično je u porodici Emil Drugi, prvi sportski izbor ipak bio karate?

"Pomoglo mi je u golmanskom poslu jer sam dobio na nekoj hrabrosti primanja udarca, agilnosti, razgibanosti, a tu je i disciplina koju dugo imam zbog sporta. Prelomio sam ipak da se neću više baviti karateom, posvetio sam se samo fudbalu", kazao nam je Rockov.

Od devete godine stao je među stative i polako je stigao do mesta prvog čuvara mreže Vojvodine. Marko Nikolić ga je priključio prvom timu, a kod Dragana Ivanovića postao je "kec".

"Može se reći da sam se zaljubio u čitav svet 'golmanstva', ako mogu tako da ga nazovem. To je zaista posebna grana fudbala i gotovo poseban sport. Što se tiče uzora, tokom mog čitavog detinjstva to je bio Kasiljas - najbolji golman ikada. Sad u poznoj adolescenciji sam spoznao mnogo golmanskih stilova, ali i golmana legendi, koje nisam poznavao...".

Koga na primer?

"Pođimo od Ilije Pantelića. Imao sam kontakt sa njim kao dete, ali nisam znao da je takva legenda Vojvodine. Potom Đanluiđi Bufon, Edvin van der Sar, Peter Šmajhel... Sada mi se mnogo sviđaju De Hea, Oblak, Nojer i zaista ima mnogo velikih golmana sa različitim vrlinama i karakteristikama. Nije pronađena savršena formula za golmana sa savršenim učinkom i to je nešto što je veliki izazov za nas koji se bavimo ovim sportom. Uvek se nešto novo viđa, nove tehnike i nove karakteristike, definitivno se od njih može stvoriti jedan savršen golman, ali takav ne postoji. Svi ka njima težimo".

Teško je bilo ubediti Rockova da nam otkrije kom je, po njegovom mišljenju, današnjem golmanu on "stilski najbliži", ali nam je kazao zato čiju golmansku školu najviše ceni.

"Ja mnogo volim italijansku školu, moje telesne karakteristike joj nisu baš približne, ali ako ćemo o golmanskoj taktici - Italijani su najbolji. Sada viđamo južnoameričke golmane koji imaju agilnost kakvu nismo viđali ranije, zaista ima mnogo različitih stilova iz kojih svašta može da se nauči", raspoloženo je pričao Rockov na ovu temu o kojoj se, čini se, veoma malo zna.

"RAZUMEM NAVIJAČE VOJVODINE"

Osim odbranama, navijače je kupio i svojom navijačkom pripadnošću.

Momak sa Telepa boravio je i na tribinama stadiona "Karađorđe" pre nego što je postao protagonista fudbalskih mečeva Vojvodine. Najveći novosadski stadion, ipak, bio je pretežno prazan tokom ove jeseni i retkost su bili čak i mečevi sa preko 1.000 posmatrača.

"Izuzetno mi je žao što nema više navijača", kazao je Rockov koji se osvrnuo i na svoje "navijačke dane" i naveo da iako nije toliko išao na severnu tribinu - uvek je bio veliki simpatizer.

"Od malih nogu mi se činilo da sam ja u alternativi jer navijam za Vojvodinu i to mi je neshvatljivo u Novom Sadu. Ima mnogo navijača Vojvodine u gradu koji nisu aktivni, ni aktivno izjašnjeni o tome... Kada sam bio mali prosto nisam imao s kim da se poistovetim u vezi s tim. Uvek je nekako bilo alternativa navijati za Vojvodinu".

Zna da u ovom trenutku osma pozicija na tabeli i nije toliko privlačna, ali...

"U neku ruku i mogu da razumem navijače. Vojvodina nije ostvarila uspeh dugi niz godina, sem Kupa Srbije 2014, i epicentar dešavanja je u Beogradu. Mislim da treba edukovati novonaseljene građane Novog Sada o veličini Vojvodine i ne smemo dopustiti da bude u senci koliko jeste", kazao je Rockov koji je kazao i da ima jednu veliku želju:

"Voleo bih da vidim pun sever i kada bih to video - ceo grad bi osetio šta je Voša!".

Rockov oseća Vojvodinu, ali je, prema rečima rukovodstva kluba, jedan od igrača za koje ima najviše interesenata. Na jednoj od prethodnih konferencija za medije rečeno je da je svojim ponašanjem i angažovanjem zaslužio da "ostvari dobar transfer", ali da isto tako neće biti nemoguće i da produži ugovor sa Vojvodinom.

Sam Rockov je u intervjuu za naš portal, koji je urađen po završetku sezone, kazao da je "srcem i glavom u Vojvodini", da bi ubrzo i produžio ugovor sa "lalama".

Njegova izjava na konferenciji za medije bila je vredna aplauza rukovodstva kluba, ali i pohvala trenera Ilije Stolice koji mu je od srca čestitao na novom ugovoru, uz posebno oduševljenje načinom na koji tako mlad čovek elokventno govori.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak