Slovenija u Piranu počinje razgraničenje, Hrvatska ignoriše hašku presudu

Politika 30.12.2017 11:25
Slovenija u Piranu počinje razgraničenje, Hrvatska ignoriše hašku presudu


Istekao rok za primenu odluke arbitražnog suda koju Zagreb ne priznaje, Ljubljana donosi zakone o evidenciji granica i upisu zemljištaRok za primenu odluke Stalnog arbitražnog suda u Hagu, po kojoj je većina Piranskog zaliva pripala Sloveniji, a koju Hrvatska ne priznaje, istekao je danas. I dok Ljubljana najavljuje da će početi da primenjuje tu odluku, Zagreb poziva na uzdržavanje od bilo kakvih jednostranih mera, koje bi, kako upozorava, mogle da dovedu do incidenata.

Prema izveštajima hrvatskih medija, slovenačka policija je u Piranskom zalivu ili Savudrijskoj vali, kako ga nazivaju Hrvati, upozorila dva hrvatska ribarska broda da se nalaze u nedozvoljenim vodama, odnosno u delu mora koji je arbitražnom odlukom pripao Sloveniji. Brodovi su bili pod pratnjom hrvatske policije, koja je činila tampon-zonu između ribara i slovenačke policije. Nakon obavljenog posla, nesmetano su se vratili u luku. Nešto slično desilo se i prethodnog dana, posle čega je istarska policijska uprava u Umagu održala sastanak s ribarima i, kako navode mediji, poručila im da ipak ne idu skroz do sredine zaliva kako ne bi izazivali incidente.

Kako pišu slovenački mediji, Ljubljana će sa primenom arbitražne presude početi u vodama Piranskog zaliva, jer smatra da je tu situacija „najjasnija” i da su arbitri precizno utvrdili koliko mora pripada Hrvatskoj, a koliko Sloveniji, preneo je Tanjug.

Slovenija je donela i niz pratećih zakona, koji u subotu stupaju na snagu, a ključni je onaj kojim bi se granica s Hrvatskom upisala u službenu evidenciju granica, kao i onaj o zemljišnim knjigama. Zakon o morskom ribarstvu predviđa izdavanje dozvola za privredni ribolov. Poslednji u nizu zakona reguliše prava stanovništva na delu koji je pripao Hrvatskoj. Prvenstveno je reč o kopnu, gde je arbitražni sud udovoljio hrvatskom zahtevu da granična crta sledi katastarsku granicu.

Zagrebački „Večernji list” piše da u Savudrijskoj vali sada počinje igra živaca i razdoblje u odnosima Hrvatske i Slovenije koje će pokazati koliko su zvaničnici na obe strane zreli i odgovorni. „Pitanje svih pitanja jeste hoće li se Slovenija pritom koristiti silom, posebno za razgraničenje u Savudrijskoj vali, gde se Hrvatska vodi crtom ekvidistance, a Slovenci odlukom suda da im pripadaju dve trećine zaliva”, piše list, a prenosi Tanjug.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak