Zagreb, veroučitelju istražni zatvor zbog podsticanja na mržnju

RTS 30.12.2017 10:39
Zagreb, veroučitelju istražni zatvor zbog podsticanja na mržnju


Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor veroučitelju Krešimiru Bagariću nakon što je to predložilo Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu koje je 38-godišnjeg veroučitelja ispitalo zbog sumnje na podsticanje na nasilje i mržnju.Postoji osnovana sumnja da je Bagarić 29. novembra tokom nastave veronauke u osmom razredu zagrebačke osnovne škole u nameri izazivanja netrpeljivosti i spremnosti na nasilno ponašanje prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske veroispovesti iznosio diskriminatorne stavove, navodi se u saopštenju tužilaštva, prenosi Hina.

Hrvatski portal Indeks objavio je 21. decembra audio snimak na kojem veroučitelj Bagarić učenicima na času govori da treba streljati Stipu Mesića i Vesnu Pusić, za Hrvate govori da su "nezahvalna stoka, debili, kreteni", tvrdi da su Mladićevi zločini nad Bošnjacima bili opravdani, "a mi imamo duduke". Veroučitelja je tokom njegovog ispada snimio učenik škole.

Direktorka zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca u kojoj se to dogodilo Ljiljana Klinger izvestila je da je pokrenula proceduru vanrednog otkaza ugovora o radu veroučitelja Bagarića, navodi Hina.

Ranije je izjavila da je šokirana objavljenim snimkom i osudila ponašanje veroučitelja, ocenivši kako je reč o zloupotrebi položaja učitelja, kao i da stavovi koje je izneo "nisu u skladu ni s građanskim niti s humanim načelima, a poziv na linč i govor mržnje su za svaku osudu".

Ministarka obrazovanja Blaženka Divjak među prvima je reagovala poručivši da je šokirana otkrićem snimka u kojem se otvoreno propagira govor mržnje i najavila istragu o tom slučaju.

Od veroučiteljevh izjava ogradila se i Kancelarija za veronauku u školi Zagrebačke nadbiskupije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak