Dačić: SAD, Velika Britanija i Francuska nam nisu prijatelji

Alo 27.12.2017 23:06
Dačić: SAD, Velika Britanija i Francuska nam nisu prijatelji


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je gostujući u emisiji "Ćirilica" Happy televizije da je pred našom zemljom veliki izazov u narednoj godini Kosovo, odnosno, njegovo očuvanje i borba protiv proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine. Ivica Dačić- Sastao sam se sa preko stotinu predstavnika zemalja koje su priznale Kosovo. Primera radi, kada sam bio na Madagaskaru, uručili smo orden predsedniku zemlje jer nije to uradio. Onda smo pričali sa resornom ministarkom koja je priznala da su imali ogroman pritisak. Posle toga je ona smenjena, imenovan je izvesni francuski državljanin i Madagaskar je kasnije priznao Kosovo. Mora se znati da te zemlje trpe strahovite pritiske.

Dačić je iskreno progovorio i o takozvanim prijateljima Srbije.

- Daleko od toga da su nam SAD, Velika Britanija i Francuska prijatelji. Neka izvini predsednik Vučić, ali tako je dok rade protiv naših interesa. Pozivam sve naše ljude u inostranstvu da mi se jave i da ukoliko imaju bilo kakve veze sa tim zemljama da uradimo nešto zajedno – rekao je Dačić i otkrio koliki je albanski uticaj u Stejt departmentu:

- Barjaktari, američki diplomata inače poreklom sa Kosova, mi se obratio na srpskom. Sa Mekmasterom sam pričao posle zvaničnih sastanaka, ali ga je Barjaktari bukvalno odvlačio od mene. Da vas pitam, kakvi smo mi strateški partneri kada je poslednji američki predsednik boravio u našoj zemlji Džimi Karter, a Velike Britanije premijerka Margaret Tačer - rekao je Dačić i ponudio rešenje višegodišnjeg mimoilaženja sa američkom politikom:

- Mislim da je rešenje direktan razgovor sa Donaldom Trampom jer Stejt department to neće pokrenuti nikada.

Dačić se potom okrenuo odnosima sa Rusijom.

- Sa njima se sastajemo, pregovaramo, često se i ne slažemo, ali imamo redovan diplomatski odnos. A kada odemo u ameriku, oni nas tretiraju kao građane drugog reda. Ne daju nam čak ni parking mesto ispred konzulata u Njujorku. To sam Amerikancima rekao u Vašingtonu i upitao Badžetza Pacolija: je li tako Pacoli? A on se snuždio i baš sam ga uvalio u probleme.

Šef srpske diplomatije se potom okrenuo unutarpolitčkim temama i otkrio nešto što javnost nije znala.

- Bio sam na sastanku sa Đinđićem i najavio mi je moguću koaliciju sa SPS, jer je rekao da dok je živ ne želi da sarađuje sa Koštunicom i G17 plus. Svedok ove priče mi je Ružica Đinđić. A onda je uzeo u ruke novčanicu čiji ste tada žig mogli da skinete rukom. Eto kakvo je mišljenje imao o svojim koalicionim partnerima - rekao je Dačić, aludirajući na Mlađana Dinkića.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak