Od NG velike izmene: Ocene, ko dobije 1 - otkaz

B92 27.12.2017 22:13
Od NG velike izmene: Ocene, ko dobije 1 - otkaz


Za većinu zaposlenih u državnoj upravi Hrvatske, plate će se na početku 2018. zadnji put povećati za 0,5 odsto na osnovu radnog staža iz 2017.Nakon 2018. se ukida dodatak na staž i povišica se veže uz ocene.

Stečeni dodatak na staž ostaje, pa primer, službenik koji je 20 godina proveo u upravi, neće izgubiti 10 odsto plate koja je proistekla iz staža, ali će povišica zavisiti od ocene rada.

To predviđa nacrt predloga zakona o platama državnih službenika koji bi brzo trebalo da se nađe u Saboru.

Vlada tvrdi da se reforma sistema plaća na temelju načela 'jednake plate za jednak rad', a nakon što se ozakoni model za državnu upravu s 56.000 zaposlenih, slično bi trebalo da se primeni i na javni sektor - svih 260.000 zaposlenih.

Državni službenici će biti u 12 platnih razreda, a svaki razred s 12 stepenova.

"Za svako radno mesto utvrdiće se rezultati koji trebaju da se ostvare pa će se ocenjivati kriterijim 'tačnosti', 'pravovremenosti u izvršavanju', 'samostalnosti' i 'stručnosti'.

Ocenjivanje će se sprovoditi godišnje i iskazivaće se ocenama izuzetan, primeran, uspešan, zadovoljava, ne zadovoljava", navodi predlagač zakona. Ko dobije negativnu ocenu, ima tri meseca za popravni, nakon čega sledi otkaz ne pokaže li 'zadovoljavajuće poboljšanje'.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak