Azra Bašić osuđena na 14 godina zatvora

RTS 27.12.2017 21:39
Azra Bašić osuđena na 14 godina zatvora


Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu Azri Bašić za zločine počinjene nad zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA u Derventi i u selu Polje 1992. godine. Osuđena je na 14 godina zatvora.Sudsko veće je, na osnovu saglasnih iskaza svedoka, zaključilo da je Bašićeva ubila Blagoja Đuraša, te da je nanosila snažne fizičke i psihičke povrede zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA, prenosi RTRS.

To je zaključeno i na osnovu iskaza svedoka koji su u vreme istrage prepoznali Bašićevu na fotografiji, pa su izjavili da je bila jedina žena u Domu JNA u periodu kada su izvršena ta krivična dela. Kao otežavajuću okolnost Sud BiH je uzeo u obzir broj krivičnih dela i iskazanu okrutnost pri njihovom izvršenju.

Bašićeva je optužena da je kao pripadnik Hrvatskog veća odbrane od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Prilikom iznošenja završnih reči, tužilac je od Suda BiH zatražio da Bašićevoj izrekne zatvorsku kaznu od 15 godina, jer je tokom sudskog postupka dokazao da je počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ocenio je da je presuda Suda BiH "zaslužena i adekvatna i u skladu sa kvalifikacijom krivičnog dela".

On je rekao da je takvom kaznom pravda zadovoljena jer su žrtve dobile barem tu satisfakciju, kao i da je postupajući tužilac "dobro obavio" posao u ovom predmetu, prenosi portal Nezavisne.

"Može se očekivati da drugostepeni sud potvrdi ovu kaznu. Međutim, ne bi bila novost da joj kazna bude skraćena, s obzirom na to da su sudije Apelacionog veća tokom rata bile sudije vojnih sudova takozvane Armije BiH", rekao je Kojić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak