Zbog čega se stvarno koristi "Airplane mode"?

Radio 021 26.12.2017 17:58
Zbog čega se stvarno koristi "Airplane mode"?


Iako nikada nije dokazano da signal mobilnog telefona može poremetiti navigaciju aviona, to je mišljenje itkekako uvreženo.Takođe, retko ko zaista zna za šta služi "airplane mode". Istina oko "airplane mode-a" leži u radijskim mrežama na tlu.
 
"Nikad se nije dokazalo da se signal mobilnog telefona preklopio sa signalom navigacije na avionu. No, samo zato što se to nikad nije dogodilo, ne znači da neće", izjavio je jedan pilot za Biznis Insajder.
 
Razlog leži u mreži signala koja je na zemlji, a koju bi aktivni signali iz vazduha mogli da poremete. To bi značilo da mobilni telefoni u vazduhu zapravo mogu da "pokupe" signale s više baznih stanica. To bi vrlo lako moglo da zaguši mreže na tlu i prouzrokuje "izbacivanja" s mreža.
 
Ipak, neki internacionalni letovi imaju instalirane odašiljače za mobilne telefone u avionima, tako da putnici bez problema mogu da zovu i šalju poruke. Sve veći broj aviona sada nudi i Wi-Fi mrežu pa je omogućeno normalno surfovanje i komuniciranje tokom letova, prenosi 24 sata.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak