Svaka šesta kompanija u EU prodaje preko interneta

Radio 021 26.12.2017 17:37
Svaka šesta kompanija u EU prodaje preko interneta


U EU je 16% kompanija sa najmanje deset zaposlenih u 2016. primalo porudžbine preko vebsajta ili aplikacija, bilo pojedinaca, bilo drugih kompanija.Gotovo sve te kompanije prodaju u svojoj zemlji, nešto manje od polovine i kupcima u EU a nešto više od četvrtine i onima van EU. Udeo evropskih kompanija koje prodaju proizvode preko interneta porastao je sa 12% u 2010. na oko 16% u 2014. i od tada je stabilan, objavila je Evropska statistička služba.
 
U Irskoj, Švedskoj i Danskoj veb prodaju praktikuje četvrtina kompanija, u Holandiji i Belgiji petina a u Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj, Italiji i Letoniji tek svako deseto preduzeće. Gotovo sve kompanije u EU koje trguju preko interneta prodaju potrošačima u svojoj zemlji, a kada je reč o prekograničnoj e-prodaji, vide se razlike.
 
Najviše kompanija iz EU koje prodaju preko interneta kupcima u drugim članicama EU u 2016. godini registrovano je na Kipru (71%) a slede Austrija (69%) i Luksemburg (61%). Najmanje takvih je, trećina ili manje, u Finskoj, Rumuniji, Danskoj i Švedskoj.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak