Austrija odustaje od uvođenja kvota za migrante

Radio 021 26.12.2017 17:34
Austrija odustaje od uvođenja kvota za migrante


Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozvao je na okončanje "neuspelih pokušaja" uspostavljanja sistema kvota za preraspodelu azilanata po zemljama Evropske unije i apelovao da se ulože novi napori da se izbeglicama pomogne u njihovim zemljama porekla.U vreme kada je bio ministar spoljnih poslova, Sebastijan Kurc je oštro kritikovao odluku nemačke kancelarke Angele Merkel da otvori granice Nemačke za više od milion migranata u 2015. godini.
 
"Prisiljavanje država da prihvate izbeglice neće Evropu povesti napred. Migranti koji su krenuli za Evropu ne žele da idu u Bugarsku ili Mađarsku. Oni žele da idu u Nemačku, Austriju ili Švedsku", rekao je Kurc za nemački Bild am Zontag.
 
Umesto insistiranja na, kako je rekao, neuspeloj politici, austrijski kancelar poziva EU da podrži napore da se migrantima pomogne u njihovim zemljama porekla ili susednim državama.
 
"Ako to nije moguće, onda bi trebalo da im se pomogne u bezbednim oblastima njihovog kontinenta. EU bi trebalo to da podrži, pa čak i organizuje, i vojno pomogne", rekao je Kurc.
 
Rojters napominje da iz ovog dela intervjua, koji je list objavio, nije jasno na kakvu vrstu vojne pomoći austrijski kancelar tačno misli.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak