Bubalo oslobođen optužbi za zloupotrebe u Luci Beograd

RTV 26.12.2017 16:05
Bubalo oslobođen optužbi za zloupotrebe u Luci Beograd


Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas nekadašnjeg ministra privrede i privatizacije Predraga Bubala i ostale optužbi za zloupotrebe prilikom prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd, preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga 2005. godine, čij je krajnji vlasnik biznismen Milan Beko.Izricanju presude danas je prisustvovao i Milan Beko, koji je prethodno pratio i završne reči tužilaštva i odbrane.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu Beogradu.

Pored Bubala u ovom postupku su zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja optužbi su oslobođeni izvršni direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđevića i Goran Mrđa, direktor Centra za tržište kapitala Aleksej Misailović, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović.

Zbog krivičnog dela zloupotreba položaja optužbi je oslobođen bivši direktor Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslav Drobac i bivši finansijski direktor tog privrednog društva Dušan Kosovac.

Tužilaštvo Bubala tereti da je zloupotrebio službeni položaj, jer je kao ministar propustio da vrši nadzor prilikom prodaje akcija Luke Beograd koje su prodate za manju vrednost od ekonomske, pa je država oštećena za više miliona evra.

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, kada je bivši ministar detaljno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

Luka Beograd je prodata 2005. godine firmi Vorldfin iz Luksemburga čiji je vlasnik Milan Beko, koji je ovom postupku bio svedok.

Tokom svog svedočenja pred sudom, biznismen je rekao da mu je kupovina Luke bio jedan od najgorih poslova u životu i da se pokajao što je u njega ušao.

U septembru ove godine Luka Beograd je oglasila prodaju pojedine imovine društva, kao i imovinu prve i druge grupe povezanih lica.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak