Vučić: Srbija će voditi svoju politiku, štititi svoje interese

RTV 26.12.2017 11:26
Vučić: Srbija će voditi svoju politiku, štititi svoje interese


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je i ovog puta njegov odgovor na temu "sedenja na dve stolice" da će Srbija voditi svoju politiku, na način da prati sopstvene interese, a ne bilo koje druge strane sile, ni SAD, ni Rusije, ni EU, niti bilo koga drugog.Vučić je tako prokomentarisao novu izjavu američkog ambasadora u Makedoniji Hot Jia: "Na sve to imam prost odgovor - Amerikanci su naši prijatelji, svi su oni naši prijatelji, ali zemlju vodimo u skladu sa svojim interesima".

On je, u intervjuu Pink televiziji rekao da se država vodi rečima Stojana Novakovića u pismu iz 1900. godine ondašnjem predsedniku vlade: "Voleo bih da su Srbi više Srbi".

Novaković je, kaže, rekao da bi voleo da su građani manje austrofili, ili rusofili i da su mnogo više Srbi.

"Mi vodimo vladu i državu, govorim i o Ani (Brnabić) i o sebi, na način da pratimo interese Srbije, a ne bilo koje druge strane sile, ni SAD, ni Rusije, ni EU, niti bilo koga drugog", istakao je Vučić.

To je, istakao je, od presudnog značaja za budućnost Srbije.

Pritisci će, uveren je srpski predsednik, dolaziti sa različitih strana, biće, kaže, teško izdržati ih, ali pozicija predsednika Srbije obavezuje da se brani i štiti svoja zemlja i da se vidi šta mora da se uradi.

On je podsetio da je razgovarao sa 71 zvaničnikom u sedam meseci, te da i ova sama činjenica govori o širini aktivnosti.

Podsetio je na unutrašnji dijalog o KiM, ističući da je počelo da se govori o problemima, pravima, mogućnosti i budućnosti na Kosovu.

Ne postoji racionalan razlog za sankcije Rusiji

Vučić je istakao da ne postoji nijedan racionalni razlog zbog kojeg bi Srbija uvela sankcije Rusiji, te ponovio da do toga neće doći dok je on predsednik države.

"Ništa nam Rusija nije učinila nažao. Zašto bi uvodili sankcije zemlji koja nam ništa nije učinila, a nismo uveli onima koji jesu", upitao je on.

Kazao je da, takođe, ne vidi što bi išao protiv emocija sopstvenog naroda, i da je tako nešto radio samo kada je znao da postoje dobre stvari za budućnost koje treba da sprovedemo, pa je direktno išao protiv narodne volje, kao, na primer, kada je reč o merama fiskalne konsolidacije.

Istakao je da nema razloga zbog kojeg bi Srbija uvodila sankcije Rusiji, i to ne samo zbog trgovinskih odnosa, navodeći da je izvoz naše zemlje u Rusku federaciju ove godine do sada porastao za 27,8 odsto.

"Ništa nam Rusija nije učinila nažao. Zašto bi uvodili zemlji sankcije koja nam ništa nije učinila, a nismo uveli onima koji jesu", upitao je on.

Kazao je da je u Rusiji rekao da dok je on predsednik odlučuje o uvođenju sankcija i da smatra da je dobio poverenje naroda i po tom pitanju.

Vučić je rekao da je u Rusiji ponovio u više navrata da Srbija ide ka EU i da ćemo ubrzati reforme u 2018. godini, kako političke tako i ekonomske.

"Mnogo toga ćemo morati da ubrzamo iduće godine", naglasio je on.

Kazao je da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom imao sadržajne razgovore, ističući da je to najbolja definicija u jednoj reči.

Ukazao je da je prvo imao razgovore u uskom formatu, a onda najduži deo u četiri oka, što, kako ističe, dovoljno govori o pristojnom odnosu koji ima Putin prema njemu.

"Razgovarali o svim važnim temama za Srbiju. Postavio sam samo jedno pitanje koje se tiče Rusije. Razgovarali smo o situaciji u regionu, šta možemo da uradimo, napravimo, o očuvanju mira i stabilnosti, o Kosovu i Metohiji", preneo je Vučić.

Ukazao je da je razgovarano i o nastavku vojno-tehničke saradnje, kao i da je potvrđena želja da se završi gasovod, kako bi obezbedili snabdevanje Srbije, čija potrošnja godišnje raste za 300 miliona kubnih metara.

Podsetio je da ni dan ne kasnimo sa plaćanjima i da i ruska strana ceni takav odnos.

Posebno je istakao da mu je bila velika čast što je dobio titulu počasnog doktora na ruskom diplomatskom univerzitetu.

"Imao sam tu čast kao jedini Srbin. Niko iz regiona, osim jednog Slovenca, nije dobio tu čast, koju su dobili francuski predsednici Širak, Sarkozi, nekadašnji šef UN Ban Ki Mun, ili izraelski političar Šimon Perez", rekao je Vučić. Dodajući da je tamo održao predavanje o srpskoj politici rekavši da se nalazimo na evropskom putu.

Kazao je da je ponosan što Srbija može jasno da govori koja je njena jasna politika, kao što može u Briselu i Vašingtonu jasno da kaže da neće uvoditi sankcije Moskvi.

Na pitanje novinara da li ga je Putin upitao da ide sa njim na hokej, Vučić je kazao da je, pretprošli put, kada je bio u poseti Rusiji, dobio poziv, ali da ne zna da kliza.

"Bilo je kasno uveče i on mi je rekao da idemo na noćnu hokej ligu. Ja sam rekao da sam naučio da rano ustajem i ne ležem kasno, a i da ne umem da klizam", rekao je on.

2018. biće godina izazova

Sledeća godina biće puna izazova, procenjuje predsednik Srbije, a ključni će, kaže, biti Kosovo i Metohija, regionalni mir i stabilnost, te dalje jačanje ekonomije.

Vučić je rekao da je na Srbiji da očuva mir i stabilnost, da ništa ne učinimo i ne doprinesemo narastanju tenzija u Bosni i Hercegovini, te da, ako možemo, pomognemo da ne budu snažnije postojeće tenzije.

Treća ključna stvar, rekao je, da ekonomija bude još jača i da možemo da povećavamo penzije i plate.

Sada, kaže, još samo 12 odsto penzionera, onih "najbogatijih", i dalje ima smanjene penzije, ali će krajem naredne godine i oni imati penzije veće nego sto su imali pre smanjenja.

Penzionerima, kaže, hoće beskrajno da se zahvali, jer smo zahvaljujući njima uspeli da minimalne zarade onih koji najteže žive budu za 10 odsto veće.

"Možemo da očekujemo da martovska plata bude 430-440 evra, sa ovim povećanjima, i krajem sledeće godine idemo na plate prosečne od 500 evra", rekao je predsednik Vučić i podsetio da je lider DS Dragan Šutanovac svojevremeno rekao da kada se to dogodi, "kada Vučić to bude postigao, svi treba da glasamo za SNS".

"Naravno, ne moraju to da rade", primetio je Vučić.

I "visoke" penzije biće povećane

Vučić je najavio da će iduće godine biti povećane penzije i za one penzionere sa visokim penzijama.

"I onaj mali postotak visokih penzija, kao što primaju moji roditelji, biće povećane iduće godine. Ostalih 87 odsto već će od januara imati veće penzije", istakao je on, rekavši da je prosečna penzija u Srbiji 25.000 dinara, a ne 15.000 kako neki tvrde, kolika je, inače, bila pod ranijim vlastima.

Zahvalio se penzionerima, jer bez njih minimalne zarade ne bi mogle biti povećane, a biće povećane početkom godine za deset odsto.

Ukazao je da je trenutno prosečna plata u Srbiji 401 evro, da se očekuje da ce martovska biti između 430 i 440, a da krajem sledeće godine idemo ka plati od 500 evra.

Naglasio je da takvi rezultati moraju priznati, ako se želi biti fer.

Ogroman je napredak, nećemo ponoviti greške 90-tih i 2000.

Vučić je izjavio da je Srbija napravila ogroman napredak, da se svi u regionu takmiče sa svakim i ukazao da su na kraju brojke te koje pokazuju rezultat.

Vučić je naveo da je 20. decembra i MMF u svom izveštaju naznačio da je Srbija napravila ogroman napredak i da imamo pouzdanost u ekonomiji, da se javni dug smanjuje, da smo veoma dobro mesto za investicije, poboljšani su uslovi rada na tržištu...

Kazao je i da nam je podignut kreditni rejting sa BB minus na BB.

Predsednik je istakao da Srbija napreduje u svakom smislu, te da je poseban progres napravljen u agendi strukturnih reformi. Srbija i Hrvatska su danas na istom kreditnom rejtingu, što znači da Srbija doziva nove investitore, rekao je predsednik.

On je rekao da je Hrvatska članica EU, na primer, a da je u prvih šest meseci ove godine stranih investicija u Srbiji 1.182 miliona evra, a u Hrvatskoj 362 miliona, da je na današnji dan javni dug 62 odsto, a u Hrvatskoj 83 odsto BDP-a.

"U poređenju sa zemljama EU, Srbija polako ali sigurno menja stvari nabolje. Sa kim se takmičimo? Sa svima u svemu i svi se sa svima takmiče i hoće da budu bolji od drugih. Nismo nikakvi lideri ni u čemu, ali za tri godine za 50 mesta smo skočili na Duing biznis listi. Napredujemo i nastavljamo da radimo svoj posao. A, na kraju su brojke te i rezultati su ono što se vidi, tu je semafor i pozivam ljude da na to obrate pažnju", rekao je Vučić.

Predsednik ističe da Srbija danas gleda u budućnost i mir i da neće ponoviti greške iz 90-ih i 2000-ih.

"Izbeći ćemo pljačke, korupciju i mafiju i nećemo svojim odlukama praviti greške", poručio je srpski predsednik.

Nezavisan ne znači da ne prima pare od nekog...

Predsednik kaže da u Srbiji ne postoji cenzura, te upitao i o kakvim se to kod nas nezavisnim novinarima i medijima govori, a nezavisan znači samo "da si protiv svoje vlade i predsednika".

"Od koga nezavisan? To ne znači da ne prima pare od nekog u čijem interesu radi", primetio je Vučić.

I, kako je rekao, s tim nema problem, ali narod razume stvari.

"Narod poštuje i na sreću ili žalost nekih gledaju više neke televizije, a manje neke druge. Nije narod glup. Ljudi to sve znaju", dodao je.        

Spreman je kaže da se pred kamerama sučeli sa političkim liderima, ali i sa novinarima.

"Uvek sam spreman da dođem i sučelim se sa političkim liderima, ali samo da imam isto vreme, i samo sa parlamentarnim. Spreman sam da odgovaram i gospodinu Petroviću i Ćulibrku. Lako je kada imate džak sa mojom slikom i udarate, a drugačije je kada neko odgovara", poručio je.

Apsolutno vodimo u regionu po stranim investicijama

Direktne strane investicije u Srbiji u prvih deset meseci ove godine su 2,12 milijardi evra i po tome smo apsolutni lideri u regionu, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija ima više investicija nego četiri zemlje i jedna teritorija tzv. zapadnobalkanske šestorke i Hrvatska, iako članica EU, zajedno.

"To vam govori koliko je Srbija postala uspešna i polako, ali sigurno napreduje", rekao je Vučić.

On je dodao da su plate u javnom sektoru i penzije mogle da budu i više povećane, ali su želeli da se to radi sistemski i da bude na sigurnom.

Na komentar da to možda i nije dobro za njega, Vučić je odgovorio: "Pa šta ako nije dobro za mene?" i dodao da ne želi da kupuje izbore.

U tom smislu, podsetio je na ubedljivu pobedu na predsedničkim, kao i na parlamentarnim izborima i ponovio da je sve lične ambicije ostvario i da je ostalo pitanje šta će ostaviti svojim naslednicima.

Predsednik Srbije je istakao da je važno da im ostavi dobru zemlju, suverenu, nezavisnu, koja pita građane, koja ima dobar ekonomski rast i napreduje po svim kriterijumima.

"Koja će da se približava EU, ali će da gaji iskreno prijateljstvo prema Rusiji i Kini", podvukao je Vučić.

Govoreći o Kini i značaju prijateljstva sa tom zemljom, on je rekao da je plan da Železara, koju su preuzeli Kinezi, sledeće godine proizvodi 1,8 miliona tona.

Vučić je rekao i da se sa Kinezima i Rusima razgovara o RTB "Boru", koji je, kaže, jedan od ekonomskih zadataka za narednu godinu, kao i MSK i Petrohemija, podsetivši da je problem "Galenike" rešen ove godine.

Dejton ugrožen, spreman za sastanak s Kitarović

Predsednik Srbije je ponovio da je, po njegovom mišljenju, Dejtonski sporazum ugrožen, ali da je on obezbedio mir, a da bi svako rušenje tog sporazuma moglo da dovede do nesagledivih posledica.

"Krhko je to što je Dejton postigao, pa svako ko ide protiv tog sporazuma rizikuje lose posledice", rekao je i pomenuo u tom kontekstu: "Videli ste intervju Izetbegovića".

Prepričao je i kako je izgledao dogovor o granici između Srbije i BiH, kako je rekao, najpre u zvaničnom razgovoru u Sarajevu, a zatim na večeri.

"Mi smo u Sarajevu razgovarali o utvrđivanju granica i rekao sam da mi tražimo

13 plus 24 hektara, što je vezano za hidroelektrane Zvornik i Bajina Basta, a da smo spremni da nadoknadimo, gde god BIH to želi".

Kako je naveo, Izetbegović je tada rekao - to je za nas teško, u redu je za prugu, ali ovo je teško jer je Drina u pitanju, možemo da damo pravo službenosti na 30 godina... a Vučić je, dodao je, tražio da to bude najmanje 99 godina.

"Posle je u Beogradu Izetbegović rekao - ja sam ti to rekao na večeri, ali ne može da se reši to za dva dana. Pitao sam ga zašto smo onda uopšte o tome razgovarali", naveo je Vučić dodajući da je zato na pres konferenciji u Beogradu, nakon sto je Izetbegović neplanirano istupio izjavom da ne postoji zajednički stav o Kosovu, i rekao da tako izgledaju svi njihovi dogovori.

Odgovarajući na pitanje zašto je otkazana njegova poseta Zagrebu koja je planirana za decembar, Vučić je poručio: sastanak sa Kitarović - možda hoće, možda neće, ja sam uvek spreman.

A kao razlog je pomenuo da bi mogao biti to sto je govorio istinu, a ona je da je mnogo vise nestalih Srba nego Hrvata.

"Obmanjivali su Hrvate o nestalima, a mi smo izračunali da je više nestalih Srba nego Hrvata, pa kad sam to tamo rekao na inauguraciji svi su skočili na mene da sam četnik i svašta još...", rekao je Vučić.

"Izvinjavam se što sam vam rekao istinu", dodao je.

Na konstataciju da je zakon o braniteljima prošao u Srbiji nezapaženo, Vučić je rekao da su to hteli i neki Srbi u Hrvatskoj, te dodao da kabineti i u RS i u Srbiji rade na deklaraciji o zaštiti kulture i nacionalnog identiteta Srba i poručio da ga nije briga šta će na to neko da kaže.

Dodao je da ti koji pričaju i pominju Memorandum i Načertanije nisu to ni pročitali, a da u svakom slučaju nikoga nećemo pitati koji ćemo pravni dokument usvojiti u našoj skupštini, a koji će biti usmeren na to da se očuva jezik i kultura i nacionalni identitet Srba.

"Izgleda sam svima nešto nudio, evo odričem se i ove funkcije"

Izgleda da sam svima nešto nudio, primetio je Vučić povodom medijskih napisa da je nudio Draganu Đilasu da bude gradonačelnik ili potpredsednik vlade.

Upitan da li je i Jankoviću nudio premijersko mesto, rekao je da je ''sve bilo uspešno, ali da je mali problem bio to što ljudi u Srbiji to nisu želeli''.

''Evo, dobrovoljno se odričem vlasti i funkcije'', rekao je u odgovor na sve te napise.

On je rekao i da ga politički protivnici u Srbiji hvale u privatnim razgovorima, ali da to javno ne čine.

''Privatno me hvale, ali javno kao da ih zmije i gušteri ujedaju, pa ne mogu da mi čestitaju na rezultatima'', naveo je Vučić.

Sledeće godine punom parom u izgradnju stanova

Predsednik najavljuje da će sledeće godine "punom parom" započeti izgradnja stanova za pripadnike bezbednosnih službi.

Ako to bude "krenulo" dobro, projekat će biti proširen i na mlade bračne parove, kao bi se, između ostalog, podstaklo rađanje, dodao je on.

"Važno je da krenemo da radimo u maju i junu, da položimo kamen temeljac, da pripremio sve sa Beogradom i drugim lokalnim samoupravama i krenemo u taj veliki projekat", rekao je Vučić.

On je dodao da će država uložiti jednu milijardu za oko 4.000 ili 5.000 stanova.

"Sve ukupno, kada budemo naplatili deo troškova na milion kvadrata, državno ulaganje trebalo bi da bude, odnosno državni minus može da bude 200 miliona, što je minimalno za ovako ogromno ulaganje, podizanje BDP i podizanje građevinske industrije", rekao je Vučić.

On je ponovio da bi, primera radi, za stan od 60 kvadrata učešće korisnika kredita trebalo da bude samo 5 odsto, odnosno 1.500 evra, kako bi pokazao želju da živi u tom stanu.

Država će da učestvuje sa dodatnih 5 odsto, a kredit banke je 90 odsto, odnosno 27.000 evra. Kamata na kredit države bila bi 0,5 odsto, a kamata na kredit banke 2,9 plus euribor, a rok otplate 35 godine.

"Dakle, rata na kredit banke bi bila 126 evra na mesečnom nivou. Gde možete da iznajmite stan, a kamoli da bude u vašem vlasništvu od samog početka za 126 evra. Poslednjih pet godina samo 25 evra", rekao je Vučić.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak