Dodik: Otpor pokušajima devastiranja nadležnosti RS

RTS 26.12.2017 11:22
Dodik: Otpor pokušajima devastiranja nadležnosti RS


Najveći uspeh Reublike Srpske u 2017. godini je, po oceni predsednika Milorada Dodika, to što se zvanična Banjaluka oduprla centralizaciji BiH koju su pokušali da sprovedu Bošnjaci, uz pomoć stranaca.Dodik je to rekao u specijalnoj emisiji RTRS-a sumirajući rezultate postignute u ovoj godini.

On je istakao da je otpor kojim su institucije Srpske odgovorile na pokušaje devastiranja njenih nadležnosti od strane određenih struktura u Sarajevu i međunarodnih faktora, najvažniji politički uspeh Republike Srpske.

Dodik je rekao da se Srpska u ovoj godini suočila i sa ozbiljnim ekonomskim teškoćama koje su u velikoj meri bile izazvane globalnim kretanjima.

Predsednik Srpske je naglasio da su koncept liberalne ekonomije, loša privatizacija i štete od poplava u mnogome doprineli lošem stanju, ali da se Srpska izvlači iz takvog stanja.

Tome u prilog idu i kapitalna infrastrukturna ulaganja u Srpskoj, 110 kilometara izgrađenih auto-puteva, najavljena gradnja novih deonica, najava gradnje termoelektrane Gacko 2, završetak Kliničkog centra u Banjaluci, naveo je između ostalog Dodik.

Govoreći o ekonomiji i zaduživanju, predsednik Dodik je istakao da već duži period nema zaduživanja u oblasti javne potrošnje, već samo za infrastrukturne projekte.

"Dobit preduzeća ove godine je preko milijardu maraka, a javni dug je dug javnih preduzeća koji oni redovno servisiraju. Osim ‘Železnica Srpske‘, koje mi moramo da preuzmemo", dodao je Dodik.

Predsednik Srpske je poručio da se za Srpsku vredi boriti, te da njeno postojanje određuje način na koji će ljudi tamo živeti.

"Republika Srpska može opstati i postojati bez BiH", poručio je Dodik.

Predsednik Srpske napomnje da na birou za zapošljavanje nema nijednog elektroinženjera, građevinskog ili mašinskog inženjera, ali da je najviše onih koji su završili menadžmente i to na privatnim fakultetima.

"Mislim da je pravo čudo da smo politički i ekonomski opstali u poslednjih desetak godina", istakao je Dodik.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak