Auto škole zbog licenci blokiraju prestonicu

Novosti 25.12.2017 14:04
Auto škole zbog licenci blokiraju prestonicu


Auto-škole Srbije ne odustaju od protesta zakazanog u Beogradu za 27. decembar na uglu Nemanjine ulice i Kneza Miloša. Zakrčiće samo krajnje desne trake, kako bi saobraćaj, kako-tako, mogao da se odvijaAUTO-škole Srbije neće odustati od najavljenog protesta 27. decembra u Beogradu. Kako su "Novosti" već pisale, nezadovoljni odredbama Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije, zaposleni u auto-školama Srbije su najavili dolazak u centralne beogradske ulice Knez Miloševu i Nemanjinu, gde bi, prema planu, u krajnjim desnim trakama (želja je da se što manje ometa saobraćaj) parkirali svoja vozila i odatle se peške uputili prema sedištu Vlade Srbije.Auto škole zbog licenci blokiraju prestonicuAuto škole zbog licenci blokiraju prestonicu

- Nema razloga da odustanemo od protesta jer su nadležni i dalje gluvi za naše vapaje - kaže Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije. - Mi nećemo odustati dok se ne izmeni postojeća odredba ZOBS da instruktori, predavači, ispitivači, koji su već stekli licencu, svakih pet godina moraju da polažu ponovo.

Rašeta kaže i da su svi zaposleni, a procenjuje da ih u oko 400 AŠ u Srbiji ima više od tri hiljade, i protiv predložene izmene u ZOBS po kojoj bi Vlada Srbije umesto minimalne određivala maksimalnu cenu obuke za sticanje vozačke dozvole.- Ta odredba bi nas vratila u ona vremena kada su nesavesni vlasnici auto-škola, nerezonski, niskim cenama, mamili hiljade kandidata na obuku i prosto štancovali loše vozače - kaže Rašeta. - Mi smo pokušali da u peticiji koju je potpisalo više od 3.000 radnika AŠ, i poslali smo je na mnoge adrese u Srbiji, to objasnimo.

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije su nedavno prošle Vladu Srbije i upućene su u Skupštinu Srbije gde bi poslanici, prema najavama, do kraja godine trebalo da se izjasne o predloženim izmenama.

- Raspitivali smo se u Skupštini i nama je rečeno da će teško do kraja ove godine predložene izmene i dopune uopšte i doći na dnevni red - kaže Rašeta. - Mi smo u bezizlaznoj situaciji. Jer ako se odredba o ponovnom licenciranju ne povuče, veliki broj auto-škola Srbije će, zato što zaposleni neće položiti besmislene ispite, jednostavno stati.

Privredna komora auto-škola Srbije računa da će se protestu odazvati ogromna većina AŠ od 400 postojećih (pre donošenja ZOBS 2009. bilo ih je 814) sa bar dva vozila, u kojima će biti više zaposlenih.

- Na pitanje koliko ćemo dugo protestovati, ne mogu da dam odgovor, jer to ne zavisi od nas. Mi nemamo izbora jer ćemo ostati bez posla i ugroziti egzistenciju svojih porodica.

Ipak, podvlače u AŠ Srbije, ukoliko neko od nadležnih napravi značajan korak ka razrešenju problema, i oni su spremni da odustanu od protesta.

PRETEŠKI ISPITI?

RADNICI auto-škola koji su ovih dana morali da se pojave na ispitima prošli su, kaže Rašeta, kao "bosi po trnju".

- Ogromna većina je pala, među njima i ja. Pao sam na dva pitanja iz pedagogije koja nemaju veze sa vozačkom obukom i našim poslom - kaže Rašeta koji je po struci inženjer i koji se poslom instruktora bavi od 2000.

Od 55 pitanja koja su bila na testu, smatra Rašeta, prvi operativac Privredne komore AŠ Srbije, samo su 34 korisna za obuku.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak