U Banatu napravljeno bajkovito "medeno selo": Utiske koje ostavi na vas dugo ćete prepričavati

25.12.2017 11:01
U Banatu napravljeno bajkovito "medeno selo": Utiske koje ostavi na vas dugo ćete prepričavati


Medene kućice napravljene od testa inspirisane bajkom "Ivica i Marica", pretvorile su prostor etno kuće "Torontal" u Ruskom Selu kraj Kikinde, vredan svakog divljenja. Tradicionalna izrada medenjaka i slatkih medenih kućica i ove godine upriličena je izložbom "Medenog sela" napravljenog od čak 25 unikatnih, ručno rađenih jestivih kućica.Medene kućice napravljene od testa inspirisane bajkom "Ivica i Marica", pretvorile su prostor etno kuće "Torontal" u Ruskom Selu kraj Kikinde, vredan svakog divljenja. Tradicionalna izrada medenjaka i slatkih medenih kućica i ove godine upriličena je izložbom "Medenog sela" napravljenog od čak 25 unikatnih, ručno rađenih jestivih kućica.

Ideja je proistekla iz Udruženja žena "Torontal" koje kažu da su kućice deo tradicije adventskih svečanosti koje se praznuju u ovom selu.

Najlepše doba za pravljenje medenog sela jeste uoči Božića i novogodišnjih praznika.

- Ove godine imali smo 25 kućica, za razliku od prethodne kada je bilo izloženo oko 14 minijaturnih medenih kuća. Svaka domaćica je po sopstvenom izboru mogla da kuću ukrasi, pa imamo medene kuće od marcipana, medenjake od oraha, lešnika, a sve je dopunjeno prirodnim biljkama grančicama jele, i šišarkama kako bismo napravili pravi seoski ambijent - rekla je Piroška Berta.

U Banatu napravljeno bajkovito "medeno selo": Utiske koje ostavi na vas dugo ćete prepričavati

Motivi medenih kućica proizilaze iz vojvođanskih autentičnih kuća sa visokim prozorima, okrečenih u jarkim bojama, pa po uzoru na njih ove male medene kućice prepune živopisnih boja odvešće vas za trenutak u svet bajki.

Kako bi i njena kućica dobila izgleda bajkovite, Zita Nemeta jedna od majstorica kaže za Telegraf da je proces izrade dugotrajan, i da se kuća mora raditi sa dosta strpljenja.

- Ovo mi je druga kućica, pre četiri godine sam pravila prvu kućicu, i mogu da kažem da sam sve bolja. Dosta sam gledala na internetu kako se pravi, i dekoriše. Svidelo mi se da se dekoriše sa semenkama, a koriste se i bademi, kikiriki, lešnici, orasi. Za pravljenje medene kućice koristi se šablon, najpre se lepo skicira, izreže i po njemu se radi. Glavni sastojci su med, brašno, cimet, đumbir, kakao. Za moju medenu kućicu bilo je potrebno oko 8 sati rada - ističe Zita.

Prošlogodišnja kućica Nikolete Pataki doneta je u medeno selo.

- Kućicu smo pravili nekoliko nedelja, sećam se da sam je vrlo pažljivo lepila, jer je vrlo osetljivo raditi na njoj, krhka je i ako dobro ne "ulepite" može brzo da se raspadne. Sastojci su med, šećer, jaja, brašno, a od svega najbitnija je šećerna masa - kaže nam Nikoleta.

Recept za pravljenje medenih kuća deluje jednostavno, ali kako su nam potvrdile autorke bitno je strpeljenje, puno kreativnosti i mašte.

Kako bi dočarali prazničnu atmoseferu ispod medenog selo stavljena je bela tkanina koja simbolizuje snežni pokrivač, dok grančice jele, borića, šišarke i lampice stvaraju pravu Božićnu idilu. Pored izložbe medenog sela, vredne žene iz Udružeja "Torontal" na vašaru su izložile i svoje rukotvorine, pa smo smo mogli da vidimo ručno rađene, vezene, heklane i štrikane predmete, novogodišnje ikebana, ukrasne korpice i razne druge predmete koji nam najavljuju praznike.

U Banatu napravljeno bajkovito "medeno selo": Utiske koje ostavi na vas dugo ćete prepričavati

Medenu kuću (Gingerbread) napravio je davno jedan pekar u Nemačkoj koji je bio inspirisan kućicom iz bajke Ivica i Marica, od tada do danas one predstavljaju deo Božićne tradicije kada se obične prave u krugu porodice.

Slatke poput meda, kako im i samo ime kaže, medene kuće biće izložene do Božića koji se proslavlja 25. decembra po Gregorijanskom kalendaru, nakon toga da li će medeno selo izgrickati najmlađi kao u bajci Ivica i Marica, saznaćemo u nastavku ove bajkovite priče u malom selu u Banatu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak