Božić po gregorijanskom kalendaru

RTV 25.12.2017 09:30
Božić po gregorijanskom kalendaru


Rimokatilička crkva i svi hrišćani koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, najradosniji praznik kojim se obeležava rođenje Isusa Hrista.Hrišćani koji se pridržavaju gregorijanskog kalendara danas slave Božić, rođenje sina Božjeg Isusa Hrista. Većina pravoslavnih hrišćana Božić slavi 7. januara (25. decembar prema Julijanskom kalendaru.

Božić, dan kada je rođen Isus po gregorijanskom kalendaru, 25. decembra, obeležavaju Rimokatolička, protestantska, i anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve, koje su prihvatile gregorijanski kalendar.

Zajedno sa Uskrsom i Duhovima, Božić spada u tri najveća hrišćanska praznika.

Jerusalimska patrijaršija, ruska, srpska, makedonska, gruzijska i ukrajinska crkva se drže starog, julijanskog kalendara, pa Božić obeležavaju 7. januara.

Božićno slavlje traje nekoliko dana - kod rimokatolika, sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara.

Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila devica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu.

Budući da se u Novom zavetu ne navodi kada se tačno rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić, nego samo Uskrs. U prvo vreme postojanja hrišćanske crkve, Božić i Bogojavljenje su proslavljani u isti dan, a praznik je nazivan Epifanija.

Božić je počeo da se slavi u Rimu, prema mnogim izvorima, na dan kada se prethodno slavilo rođenje paganskog boga sunca, Sola.

U podne, papa u Vatikanu sa lođe crkve Svetog Petra drži govor i daje blagoslov Urbi et orbi (gradu /Rimu/ i celom svetu).

Simboli Božića kod rimokatolika su jasle, u kojima je Hrist rođen, jelka kao večno zeleno drvo i adventni venac.

Kićenje božićnog drveta je star običaj, ali nije bio raširen sve do sredine 19. veka, kada se širi uglavnom pod uticajem nemačke tradicije. Sada je prihvaćeno u celom svetu.

Za Božić se u crkvama postave jasle, sa scenografijom koja treba da dočara ambijent staje i skromne uslove u kojima je Hrist rođen, potiče iz 13. veka. Simbolične i stilizovane jasle u svojim domovima danas imaju i mnogi vernici.

Venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak