Još pet dana za podnošenje zahteva za penziju po starim uslovima

Radio 021 24.12.2017 22:26
Još pet dana za podnošenje zahteva za penziju po starim uslovima


Sa prvim danom naredne godine starosna granica za odlazak u penziju se kod žena pomera za šest meseci, tako da je uslov za dame 62 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja.Svima koji nameravaju da se penzionišu po propisima važećim u ovoj godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 29. decembra, naglašavaju u PIO fondu.
 
Prema rečima direktorke Sektora za odnose sa javnošću u Fondu Jelice Timotijević, zahtev za penziju se podnosi najkasnije 30. decembra, što može da se učini i poštom, kao preporučena pošiljka.
 
"Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u toj godini. Sve filijale, službe i ispostave Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radiće u subotu 30. decembra 2017. godine, i to samo službe prijema zahteva i pravne pomoći, kako bi se omogućilo osiguranicima da blagovremeno podnesu zahtev i ostvare pravo na penziju u skladu sa uslovima važećim u 2017. Zahtevi će se primati bez obzira na to da li su priloženi svi dokazi potrebni za odlučivanje", kaže sagovornica "Novosti".
 
Prema Zakonu o PIO, do 2032. godine kod žena postepeno će se pomerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života, da bi od tada i one imale uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 leta. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi: 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.
 
Osim ovog osnova za punu starosnu penziju i muškarci i žene mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak