Orban: Kad je napadnuta Poljska, napadnuta je cela centralna Evropa

Politika 24.12.2017 12:30
Orban: Kad je napadnuta Poljska, napadnuta je cela centralna Evropa


„Samo onaj ko je pao s Marsa ne vidi da će biti posledica” ako Bukurešt bude sproveo reforme sudstva kojima se Brisel protivi, ocenio je rumunski predsednik Klaus JohanisKad je Poljska napadnuta, cela centralna Evropa je napadnuta. Odluka Evropske komisije (EK) da aktivira proceduru protiv Poljske (zbog najavljenih reformi pravosuđa), nepravedna je i nerazumna.

Zato će Mađarska Evropskoj uniji postaviti nepremostivu prepreku u pokušaju kažnjavanja Poljske. Mađarski premijer Viktor Orban tim rečima je upozorio na dalji mogući razvoj odnosa unutar EU, i to nakon odluke Evropske komisije (EK) 20. decembra da prvi put u istoriji aktivira član sedam Lisabonske povelje protiv jedne svoje članice.

Konačni ishod uspešnog aktiviranja famoznog člana teoretski znači da bi Poljska u Savetu Evrope mogla ostati bez prava glasa (ukoliko bi se sa time složile sve članice EU). Uz put – Poljska bi se mogla naći na meti čitavog niza sankcija i finansijskih restrikcija Brisela.

Dokle bi mogla da dogura sada već otvorena konfrontacija Brisela i Varšave, neizvesno je.

Što se Poljske tiče, predsednik države Andžej Duda je – nakon 20. decembra – već najavio da će potpisati zakone o reformi sudstva, koje Brisel osporava kao autoritarne. Varšava takođe naglašava da otvaranje postupka u vezi sa članom sedam, smatra kaznom zbog odlučnog stava da ne prihvati nikakve migrantske kvote.

Iz kontraugla, Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta (inače nekadašnji premijer Poljske), ocenio je – nakon aktiviranja procedure člana sedam – da je „Poljska trenutno viđena kao sila za dezintegraciju EU”. Ipak „ne verujem da će Poljskoj u skorijoj budućnosti biti uvedene sankcije”, dodao je istom prilikom Tusk.

Kako god bilo, strepnja od sankcija i aktiviranja člana sedam sve prisutnija je u Rumuniji, zbog planova vlade u Bukureštu da i ona izvrši reformu pravosuđa, čemu se Brisel takođe protivi.

„Čovek treba da je pao s Marsa, pa da misli kako neće biti posledica ako najavljeni zakoni o reformi pravosuđa budu usvojeni”,

jetko je ocenio rumunski predsednik Klaus Johanis, inače veliki protivnik dotičnih reformi koje predlaže vlada u Bukureštu. Da iz pravca EU sada jača pritisak na Bukurešt očito je nakon odluke ambasada sedam članica unije (Francuske, Nemačke, Holandije, Belgije, Danske, Finske i Švedske) da izdaju zajedničko saopštenje adresirano vladi u Bukureštu – da još jednom razmisli o društvenim i političkim posledicama usvajanja zakona koji bi mogli odvesti „slabljenju nezavisnosti pravosudnog sistema i borbe protiv korupcije”.

Sluteći novu političku bitku u Evropi, Orban je istakao da je „u interesu Mađarske da pokaže solidarnost sa Poljacima, kao i da jasno stavi do znanja da protiv njih neće biti uvedena nikakva EU kazna”.

Po Orbanu, „evropski napad na Poljsku” nije i poslednji u kome Brisel navodno nišani mete među članstvom EU u istočnoj i centralnoj Evropi. Dosadašnjim čvrstim odbijanjem da prihvati migrante, „Mađarska je samo kupila nešto vremena”, ocenio je Orban. Budući da je decembarski samit EU o migrantima i politici prema azilantima završen bez dogovora, „očekujemo sledeći napad na Budimpeštu na samitu EU u martu”, prognozirao je Orban uz upozorenje da je tokom 2017. godine uvideo kako je „prvenstveni zadatak izabranih političkih lidera zaštita hrišćanstva”.

Oni koji žele Evropu „mešanog stanovništva” i veruju da je „istrebljenje hrišćanskog društva put razvoja” postižu sve gore rezultate na nacionalnim izborima, dodao je Orban ističući da je „životni temelj hrišćanstva u Evropi mnogo jači nego što neki misle”.

Upravo zato centralna Evropa, po mađarskom premijeru, ima pred sobom svojevrsnu versko-prosvetiteljsku misiju unutar EU.

„Moramo se držati zajedno dok ljudi na zapadu Evrope, sledeći stazu žitelja centralne Evrope, ne postanu dovoljno jaki i sposobni da koristeći demokratske izbore nateraju svoje lidere da sprovode politiku koja reflektuje težnju naroda za odbacivanjem migranata”, izložio je Orban. Po oceni mađarskog premijera, nekoliko desetina miliona ljudi, prvenstveno iz Afrike, sprema se u sledećih nekoliko godina na seobe, „gde će jedan od glavnih pravaca njihovog kretanja biti prema Evropi preko Italije”.

„Ako Italiju ostavimo nezaštićenu, nećemo moći da zaštitimo ni Evropu”, ocenio je Orban.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak