Prizor koji je raznežio Novosađane: Dabar Dabrić pliva Dunavom

Kurir 24.12.2017 11:22
Prizor koji je raznežio Novosađane: Dabar Dabrić pliva Dunavom


Specifično oglodano stablo zabeleženo je ovog vikenda u Petrovaradinu. Za ovaj prizor zaslužan je jedan dabar.Iako se retko viđaju u našim krajevima, a naročito ne danju, dabrovi su sve više rasprostranjeni, a neki od njih dokazano su stigli i do Brčkog. 

Prvi dabrovi stigli su u Srbiju iz Nemačke i to u Specijalni rezervat prirode "Zasavica", koji je dobio tridesetak jedinki 2004. godine. Već naredne godine nastanili su Obedsku baru, Mačvu, a u poslednje vreme naseljavaju i Frušku goru.

Kako za 021 kaže upravnik rezervata "Zasavica" Slobodan Simić, dabar koji je plovio Dunavom pripada porodici koja se pre nekoliko godina naselila u Petrovaradin, a jasno se prepoznaje po ostavljenom tragu - oglodanom stablu. On dodaje da su nedavno dabrovi viđeni i u Beogradu, a to su jedinke koje su se Dunavom spuštale iz Mađarske. 

Prizor koji je raznežio Novosađane: Dabar Dabrić pliva Dunavom

Dabrovi su biljojedi, prepoznatljivi po spljoštenom repu, koje služi kao veslo. Vole da borave u vodi i vešti su ronioci, dok na zemlji nisu naročito brzi i snalažljivi. 

Jaki zubi omogućuju im da potpuno oglođu drvo, a biraju meka stabla, kakvih u našim područjima ima. Stabla koriste za dizanje brana, po kojima su nadaleko poznati.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak