Remek-dela dvadesetog veka

Novosti 23.12.2017 18:48
Remek-dela dvadesetog veka


Godinu u kojoj obeležava 170 godina Galerija Matice srpske završila novom stalnom postavkom. Izložene slike Šumanovića, Dobrovića, Omčikusa, Šerbana, Konjovića, Popovića...GODINU u kojoj je obeležila jubilej, 170 leta trajanja, Galerija Matice srpske završiće novom stalnom postavkom srpske umetnosti 20. veka. Izložba "Modernizmi - kontinuiteti i sučeljavanja", koja je otvorena sinoć, svojevrsno je umetničko putovanje kroz 70 godina (1907-1977) traganja, preispitivanja i sučeljavanja različitih modernih pravaca u našem slikarstvu.

Autorka izložbe dr Lidija Merenik, profesorka na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, sa svojim saradnicama, kustoskinjama GMS Ksenijom Plećaš i Mirjanom Brmbotom, odabrala je da modernu srpsku umetnost predstavi kroz više od 50 dela istaknutih stvaralaca. Izbor je načinjen među 4.000 radova koji čine zbirku prošlog veka u ovoj galeriji.

Cilj postavke je da se skrene pažnja na činjenicu da je u jednom trenutku, prvenstveno posle 1958. i prve postavke moderne umetnosti, 20. vek počeo da ulazi na velika vrata u Galeriju Matice srpske, koja je znamenita po svojim slikama iz dva prethodna stoleća.

- Ovu postavku razlikuje od prethodne dve posvećene 20. veku i to što je uvedena umetnost nastala posle 1950. godine - kaže autorka Merenik.

Na izložbi su predstavljena, između ostalih, dela Šumanovića, Dobrovića, Omčikusa, Šerbana, Konjovića, Miće Popovića, Boškana, Ćelića, Branka Protića, Vozarevića.

Posebno poglavlje posvećeno je autoportretu i intimnom identitetu umetnika u modernizmu koji su na ovoj izložbi predstavljeni platnima Josića, Konjovića, Pomorišca, Grdana, Šerbana, Paje Jovanovića...

ZAOKRUŽENO

UPRAVNICA Galerije dr Tijana Palkovljević Bugarski podseća da je GMS završila poslova transformacije ustanove i rekonstrukcije zgrade te da ovom stalnom postavkom zaokružuje sva nastojanja da u ovoj jubilarnoj godini ponudi publici i drugačije, savremenije, modernije tumačenje umetnosti 20. veka.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak