Avio-gigant na udaru, nestali milioni

B92 23.12.2017 09:37
Avio-gigant na udaru, nestali milioni


Čini se kako je bar jedan od radnika JAL-a naseo na prevarantsku e-poštu i uplatio novac na nekoliko lažnih bankarskih računa.Avio-kompanija Japan erlajnz priznala je da je postala žrtva imejl prevare koja će je koštati 384 miliona jena.

Među lažnim računima, bio je i onaj koji pripada kompaniji za finansijske usluge sa sedištem u SAD koja je iznajmljivala avion JAL.

U takvim slučajevima sajberkriminalci obično prvo hakuju kompanijin sistem za e-poštu kako bi se dokopali informacija o njenim poslovnim procedurama. Potom prikupljene podatke upotrebe kako bi zavarali klijente i, predstavljajući se kao kompanija, naveli ih na plaćanje.

Ponekad idu toliko daleko da oponašaju stil pisanja osobe koja obično šalje takve e-mailove, a zna biti uključeno i objašnjenje (lažno, naravno) zašto je došlo do promene broja računa za uplatu.

U slučaju JAL-a radnik je prvo prebacio oko 360 miliona jena na bankarski račun lopova u Hong Kongu, verujući kako plaća najam aviona. Nakon toga je usledila nova uplata na drugi račun u Hong Kongu, navodno u vlasništvu američke logističke kompanije s kojom JAL posluje.

Prvu prevaru u JAL-u su otkrili tek nakon mesec dana, nakon što su se iz prave kompanije javili i pitali što je s uplatom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak