Pućdemon: Rezultat izbora u Kataloniji šamar za protivnike

NoviMagazin 22.12.2017 17:55
Pućdemon: Rezultat izbora u Kataloniji šamar za protivnike


Katalonski lider Karles Pućdemon pozdravio je iz Brisela pobedu partija koje se zalažu za nezavisnt Katalonije na izborima za parlament tog autonomnog španskog regiona, naglašavajući da je to "rezultat koji niko ne može da ospori".Španski premijer Marijano Rahoj je izgubio plebiscit koji je želeo, poručio je kasno sinoć Pućdemon, koji je činjenicu da su partije koje su za nezavisnot dobile većinu u regionalnom parlamentu ocenio kao "šamar" onima koji joj se protive.

Pućdemon je ovo poručio pred grupom katalonskih separatističkih aktivista i flamanskih nacionalističkih simpatizera iz jedne sale u centru Brisela, gde se "sklonio" sa ministrima posle referenduma o nezavisnosti Katalonije početkom oktobra.

Na osnovu 99,8 odsto prebrojanih glasova, tri stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije na izborima su osvojile 70 mesta u parlamentu tog španskog regiona sa ukupno 135 mesta.

"Želim da čestitam katalonskom narodu na tome što je svetu dao lekciju… lekciju o građanstvu i demokratiji", rekao je Pućdemon.

Doskorašnji katalonski predsednik je dodao da Evropa mora uzeti u obzir rezultat izbora, kao i da "recept Rahoja ne funkcioniše" u Kataloniji.

Rezultat izbora ukazuje da će stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo imati većinu, gotovo dva meseca pošto je vlada Marijana Rahoja suspendovala autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

Grupu stranaka koje su za nezavisnost Katalonije čine koalicija "Zajedno za Kataloniju" koju predvodi Pućdemon, Republikanska levica Katalonije i mala antikapitalistička stranka Kandidatura narodnog jedinstva.

 

Pućdemon spreman za sastanak sa Rahojem bilo gde osim u Španiji

Smenjeni katalonski predsednik Karles Pućdemon izjavio je danas da je spreman da se sastane sa španskim premijerom Marijanom Rahojem na bilo kojoj lokaciji u Evropskoj uniji (EU), osim u Španiji.

Pućdemon je rekao novinarima u Briselu posle objavljivanja izbornih rezultata da su jučerašnji regionalni izbori otvorili "novo doba" za taj španski region.

On je kazao da je spreman da se vrati u Kataloniju i da ponovo postane regionalni lider.

Pućdemon, kao najistaknutiji lider opozicije mogao bi da bude izabran na čelo koalicije za nezavisnost koja će pregovarati sa drugim strankama.

Premijer Španije Marijano Rahoj ne želi dijalog sa separatistima dok se ne obavezu da će braniti svoje političke ciljeve u okviru španskog ustava, koji zabranjuje jednostrano proglašenje nezavisnosti bilo kog od 17 autonomnih španskih regiona.

Katalonska izborna komisija je saopštila, na osnovu više od 90 odsto prebrojanih glasova, da je blok stranaka koje su za nezavisnost Katalonije na putu da ponovo dobije većinu u parlamentu tog španskog regiona koji ima 135 mesta.

 

Rahoj spreman da razgovara sa novim katalonskim liderima

Premijer Španije Marijano Rahoj danas je izrazio nadu da će u Kataloniji početi "novo doba zasnovano na dijalogu" posle regionalnih izbora koji su pokazali duboke podele pristalica i protivnika nezavisnosti tog španskog regiona

Centralna vlada u Madridu raspisala je vanredne izbore u Kataloniji nakon smene regionalnog predsednika Karlesa Pućdemona i katalonske vlade, u pokušaju da spreči taj region proglasi nezavisnost od Španije.

Rahoj je rekao na konferenciji za štampu, održanoj nakon što su objavljeni rezultati glasanja, na kojima su stranke koje se zalažu za otcepljenje odnele pobedu, da će nova vlada morati da poštuje zakon.

Španski premijer je kazao da će razgovarati sa novim regionalnim liderima, sve dok oni poštuju Ustav.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak