Vučić: Povlačim se kada uđemo u EU

Alo 22.12.2017 13:04
Vučić: Povlačim se kada uđemo u EU


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se nakon završenog predsedničkog mandata 2022. povući, ali i da se neće vraćati na mesto premijeraPredsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Bloomberg da 99 odsto neće tražiti i drugi mandat na mestu predsednika države, kao i da se neće vraćati na mesto premijera.

Vučić je za Blumberg reako da mu je namera da u naredne četiri i po godine završi posao kada je ulazak Srbije u Evropsku uniju u pitanju i dodao da su šanse da se tada povuče “99 odsto”.

- Moja ideja je da završim svoj posao u ovoj kancelariji u naredne četiri i po godine i to je to - rekao je Vučić.

On je obećao da će učiniti Srbiju spremnom za ulazak u EU do početka sledeće decenije uz istovremeno očuvanje snažnih veza sa Rusijom.

"Kad me u Briselu pitaju o našim vezama sa Rusijom, kažem da smo mi tradicionalno dobri prijatelji, da imamo dobre odnose i da ćemo ih zadržati i to je to - i mi smo na našem evropskom putu", rekao je Vučić.

On napominje da je Moskva podržala Beograd u debati o Kosovu koje je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine.

"Uvek kažem šta je naša politika i kažem iste stvari u Vašingtonu, Briselu, Moskvi", naglasio je srpski predsednik.

Povodom najave predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera o mogućem ulasku Srbije u EU do 2025. godine, Vučić kaže da on, a ni drugi Srbi "nisu baš ushićeni" tajmingom, ali ocenjuje pozitivnim to što se iz EK čuo datum.

"Ne mislim da je najvažnije pitanje da li će to biti 2023. ili 2025. godine - pitanje je da li ćemo biti u stanju da se pridružimo ili ne", rekao je on.

Iako on verovatno neće biti na vlasti ako to bude kasnije, Vučićevo političko nasleđe će biti jasno, navodi Blumberg.

"Ako uradimo posao do 2022, sve će se znati 2022. godine", rekao je Vučić.

Najveća prepreka će, ocenjuje Blumberg, biti normalizacija odnosa sa Kosovom. Vučić koji je pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu, kaže da će predlog predstaviti sledeće godine, prvo Srbima, a onda i međunarodnoj zajednici, ali ne želi da iznosi konkretne detalje.

Prema njegovom mišljenju, ključne stvari će biti poboljšanje veza sa Albancima, ali obe strane moraju da naprave ustupke.

"Mislim da nije moguće rešenje u kojem jedna strana sve dobija, a druga sve gubi. Ovo je jedna od poslednjih šansi da prevaziđemo jedan od najvećih problema u ovom regionu, za sva vremena", zaključio je srpski predsednik.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak