Ukrajina: Svaki drugi kredit nenaplativ

RTV 22.12.2017 12:35
Ukrajina: Svaki drugi kredit nenaplativ


Bankarski sektor Ukrajine oborio je rekord ove godine kada je reč o nivou nenaplativih kredita, zbog čega je finansijski sektor zemlje u najgorem stanju ikada, izjavio je portparol Narodne banke Ukajine."Oborili smo neslavan rekord u ekonomiji. Ukrajina ima najveći procenat loših kredita koje je svet ikada video", rekao je direktor Odeljenja za finansijsku stabilnost Narodne banke Ukrajine Vitalij Vavriščuk, a prenosi Raša tudej.

Istovremeno, udeo problematičnih kredita u julu je dostigao 58 odsto i otada je postepeno opao, rekao je zvaničnik, i dodao da je bankarski sistem trenutno dovoljno kapitalizovan.

Prema podacima agencije RIA Novosti Ukrajina, obim nenaplativih kredita u ukrajinskim bankama dostigao je kritičan nivo od 56,5 procenata.

Do 1. novembra, iznos kredita sa 100-procentnom verovatnoćom neizvršenja novčane obaveze, iznosio je 587 milijardi grivni ili 21 milijardu dolara.

To je skoro četvrtina bruto domaćeg proizvoda Ukrajine od 93 milijarde dolara.

Ukrajinska ekonomija potpuno je zavisna od finansijske pomoći Međunarodnog monetarnog fonda, a Narodna banka Ukrajine saopštila je u ponedeljak da "odlaganje isplate sledeće tranše MMF-a predstavlja ključni rizik po finansijsku stabilnost zemlje".

Aktuelni program pomoći MMF-a ističe poČetkom 2019. godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak