Prodaja poljoprivrednih proizvoda i na kućnom pragu

RTS 22.12.2017 12:18
Prodaja poljoprivrednih proizvoda i na kućnom pragu


Od Nove godine poljoprivrednici će legalno sami moći da prodaju svoje proizvode i prerađevine od mesa i mleka. Nacionalna laboratorija za mleko u Batajnici proradiće krajem decembra ili početkom januara, kaže ministar Branislav Nedimović. Premije za mleko u narednoj godini ostaće iste.Mali i tradicionalni proizvođači mesa i mleka od naredne godine će moći potpuno bezdedno i legalno da prodaju svoje proizvode na imanju, pijacama ili marketima, u celoj zemlji. To je omogućeno Pravilnikom koji će se primenjivati od 1. januara.

Oni će moći da prodaju na svom kućnom pragu, dakle, ukoliko, na primer, imate proizvodnju mleka i hoćete da pravite sir, moći ćete to na svom kućnom pragu samo ukoliko uđete u registar. Država će pomoći tu registraciju, ceo taj proces da ljudi budu relaksiraniji u toj priči", kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović ističe da će Nacionalna labaratorija za bezbednost hrane, između ostalog, kontrolisati rad privatnih labaratorija kako bi se ispravilo sve ono što je loše za bezbednost hrane u Srbiji i hrane koju Srbija izvozi.

Na prezentaciji Pravilnika o malim količinama primarnih proizvoda koji služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti, kao i odstupanjima koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla u Sremskoj Mitrovici, on se osvrnuo na medijske napise o vraćenom svinjskom mesu iz naše zemlje istakavši da će nova labaratorija za bezbednost mesa početi sa radom u sledećoj godini.

"Ja se ne libim da kažem da očekujem još takvih naslovnih strana, jer to znači da smo krenuli u borbu protiv svega onoga što je loše za bezbednost hrane u Srbiji. Ona će proraditi u martu mesecu naredne godine", rekao je Nedimović, dodavši da će Nacionalna labaratorija za mleko u Batajnici proraditi krajem decembra ili početkom januara, te da će se time odgovoriti na priče kako se mleko u Srbiji ne kontroliše.

Ministar poljoprivrede je naglasio da će tako država kontrolisati i proizvođače mleka i mesa, kao i labaratorije koje su akreditovane da se bave bezbenošću tih proizvoda.

"Mleko sedam dinara po litru" 

Govoreći o agrarnom budžetu za narednu godinu, ministar je istakao da će najveći deo sredstava biti namenjen za jačanje konkurentnosti srpske poljoprivrede, pre svega za nabavku mehanizacije i opreme, ali i za povećanje skladišnog i prerađivačkog kapaciteta. 

Još veći fokus nam je učešće u IPARD fondovima i tih 25 do 30 odsto sredstava što je srpski novac, dodao je ministar.

Takođe, kako je istakao, mnogo više novca će biti usmereno na mlade poljoprivrednike i stvari koje se često ne dovode u vezu sa poljoprivredom, a to su elektrifikacija polja koje će država da finansira i automatizovani protivgradni sistemi koje će država da gradi. 

"Nemojte zaboraviti da se mi bavimo i vodoprivredom, a planirana je i nabavka ledolomaca", istakao je Nedimović.

Dodao je da će premije za mleko u narednoj godini ostate iste, te da će se mleko plaćati sedam dinara po litri, istakavši da će se od 2019. godine, kada Nacionalna labaratorija za mleko bude akreditovana i u potpunosti osposobljena za rad, mleko plaćati na osnovu kvaliteta po litri. 

Na komentar novinara da bi poljoprivrednicima mnogo značilo da imaju regres na gorivo, Nedimović je kazao da je prvo potrebno postaviti bezbedan sistem, te da niko ne spominje da su poljoprivrednici imali mogućnost da nabave 2000 novih traktora.

"Neću da delimo bonove po nekim poljoprivrednim stručnim službama i nekim drugim institucijama pa da se to falsifikuje i da imamo opšti haos. Želim da imamo jedno uređeno tržište naftnih derivata zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima i sa naftnim kompanijama koje posluju u Srbiji", rekao je ministar.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak