Tramp pretio, Hejlijeva popisivala neposlušne...i šta sad?

B92 22.12.2017 10:38
Tramp pretio, Hejlijeva popisivala neposlušne...i šta sad?


Amerika zapretila svim zemljama koje su u Generalnoj skupštini UN glasale za to da se američko priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela proglasi ništavnim.Podsetimo, “za” je glasalo 128 zemalja, devet je bilo protiv, 35 je bilo uzdržano.

Bura oko glasanja o Trampovoj odluci počela je i pre same sednice Generalne skupštine UN. Naime, američki predsednik je pre samog glasanja poslao preteću izjavu svim zemljama u stilu “ako glasate protiv, videćete…”, s tim da je mislio da će Amerika obustaviti pomoć svim zemljama koje budu glasale za poništavanje Tramove odluke.

“Neka ih neka glasaju protiv nas. Uštedećemo mnogo. Baš nas briga. Ali ovo nije isto kao pre, kada su glasali protv nas a mi im slali stotine miliona dolara pomoći”, rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli prenela je potom i predstavnicima svih zemalja šta Tramp očekuje, zapretivši čak i da će bukvalno popisati imena svih koji sub ii protiv Trampove odluke o proglašenju Jerusalima za prestonicu Izraela.

"Dok razmišljate kako ćete glasati, samo da vam kažem da predsednik Amerike ovo glasanje shvata veoma lično", napisala je Hejli u pismu upućenom kolegama u Generalnoj skupštini UN she wrote in a letter to her fellow members. "Predsednikk će ovo glasanje posmatrati veoma pažljivo. Tražio je od mene detaljan izveštaj o tome ko je kglasao protv nas”, poručila je Hejli. "

Na kraju, kako piše Independent, Hejlijeva je zaista uzela papir i olovku i zapisala imena sviih zemalja koje su “pokopale” Trampovu odluku.

Sada je na potezu Amerika, odnosno ostaje da se vidi šta će biti sa zemljama koje su do sada proimale od Amerike velike količine pomoći a koje su glasale za odbacivanje Trampove odluke. Među njima su i Ukrajina i Gruzija.

Kako li će proći Afganistan, Egipat, Jordan, Pakistan, Nigerija, Etiopija i Tanzanija- zemlje u koje Amerika upumpava najviše novca, pitaju se strani mediji. Međutim, neki ekspoerti za međunarodna pitanja kazali su Independentu da uopšte ne očekuju dramatično rezanje američke pomoći, jer to i nije tako jednostavno u međunarodnim odnosima, ali dodaju da će svakako biti nekih kazni u smislu smanjivanja nekih novčanih davanja.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak