Apple priznao da namerno usporava rad mobilnih telefona

Radio 021 21.12.2017 23:24
Apple priznao da namerno usporava rad mobilnih telefona


Dolaskom novih mobilnih telefona korisnici se često žale na sporiji rad starijih generacija telefona.



Mnogi smatraju da tehnološke kompanije namerno usporavaju stare uređaje kako bi brže prodali nove generacije, a Apple je nedavno i priznao kako usporava rad starih iPhonea.
 
Naime, korisnici Reddita primetili su kako Apple namerno usporava stare iPhone uređaje s baterijama manjih kapaciteta. Dok su korisnici iPhonea tokom godina iskusili razna usporavanja usled razvoja iOS sistema, danas postoje dokazi kako Apple smanjuje brzinu procesora kada se kapacitet baterije mobilnog pogoršava.
 
Geekbenchov programer Džon Pul analizirao je performanse iPhone 6S i iPhone 7 i došao je do zaključka kako Appleova ažuriranja iOS operativnih sistema 10.2.1 i 11.2.0 predstavljaju pretnju ovim uređajima. 
 
Operativni sistem 10.2.1 dizajniran je kako bi smanjio slučajno otključavanje iPhonea 6 i iPhonea 6S. Čini se kako ova Appleova nadogradnja usporava CPU, dok sistem 11.2.0 predstavlja sličnu pretnju za iPhone 7 uređaje sa starijim baterijama.
 
Međutim, pojedini korisnici Reddita navode kako su im se performanse i brzine CPU-a vratile u normalu nakon zamene baterija. Džonovi izveštaji su posebno zabrinjavajući jer svako usporavanje iPhonea može dovesti vlasnike do nadogradnje kompletnog uređaja, umesto što bi samo trebalo zameniti bateriju. 
 
"Mnogi korisnici će početi da misle kako je njihov telefon spor i da moraju da ga zamene, a ne da zamene samo bateriju", kaže Pul.
 
Iz kompanije Apple prokomentarisali su Pulove nalaze i u suštini potvrdili kako usporavaju stare iPhone uređaje.
 
"Naš cilj je da pružimo najbolje iskustvo za kupce, što uključuje sveobuhvatne performanse i produženje trajanja njihovih uređaja. Litijum-jonske baterije vremenom postaju manje sposobne da odgovore na velike zahteve kada su u hladnim uslovima jer imaju problema s isporučivanjem maksimalne snage, što može dovesti do neočekivanog gašenja uređaja radi zaštite elektronskih komponenti", rekli su u kompaniji Apple.
 
Ta kompanije kaže kako je prošle godine uveo nove funkcije u iOS-u za uređaje iPhone 6, iPhone 6S i iPhone SE, koje ponekad namerno smanjuju performanse uređaja kako bi olakšale rad s problematičnom baterijom. Time navodno zaustavljaju iznenadno gašenje mobilnog telefona. Istu opciju Apple je ove godine proširio i na iPhone 7, a kažu kako sličnu podršku planiraju da pruže i drugim uređajima.

Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak