Skandal sa BG jelkom od 83.000 evra dobio obrt: Mega-jelka, ostaje na trgu ... ali kao poklon

Blic 21.12.2017 21:26
Skandal sa BG jelkom od 83.000 evra dobio obrt: Mega-jelka, ostaje na trgu ... ali kao poklon


Brzinom svetlosti danas se raširila vest da je Beograd za novogodišnju jelku platio čak 83.000 evra.Najveća novogodišnja jelka koja je ikada krasila gradske ulice i trgove, visine 18 metara, postavljena je pre nekoliko dana na ulazu u Knez Mihailovu ulicu, a izazvala je veći haos nego ijedna pre nje. Kako svojim izgledom, tako i cenom.

Jelka na početku Knez Mihailove ulice prvobitno je grad trebalo da košta astronomskih 83.000 evra, što je svrstava u red najskupljih na čitavom svetu. Poređenja radi, ona ispred Centra "Rokfeler" u Njujorku bez ukrasa plaćena je 25.000 dolara, a čudili smo se i što je za novogodišnju jelku u Rimu plaćeno skoro 50.000 evra.

Ona je, prema podacima iz tenderske dokumentacije, koštala 9,97 miliona dinara ili više od 80.000 evra. U cenu je pored same jelke uračunata i njena dekoracija.


Mega-jelka, ipak, ostaje na trgu: Gradonačelnik naredio raskid ugovora od 80.000 evra, ali će ona biti poklon

Ova cifra je šokirala i samog gradonačelnika Sinišu Malog koji je najavio raskid ugovora.

- Iznenađen sam cifrom, odmah sam javio da ugovor bude raskinut istog trenutka. To je isuviše velika cena za jednu jelku - rekao je Mali.


Mega-jelka, ipak, ostaje na trgu: Gradonačelnik naredio raskid ugovora od 80.000 evra, ali će ona biti poklon

Istraga će utvrditi da li se radi o grešci ili...

- Ako je u pitanju greška, ispravićemo je. Ako je bilo nezakonitih radnji, neko će odgovarati - dodao je gradonačelnik.

Iako će ugovor biti raskinut, jelka visoka 18 metara će ipak ostati na Trgu republike. Kako saznajemo, firma "Kip lajt" koja je pobedila na tenderu odlučila je da to bude njena donacija Gradu Beogradu i svim Beograđanima.

- Naša kompanija je učestvovala na javnoj i transparentnoj javnoj nabavci za novogodišnju jelku koju je raspisao Grad Beograd. Kroz proces sproveden po zakonu i svim propisima, naša kompanija je pobedila i dobila posao - poručuju iz "Kip lajta" i napominju da već 17 godina sarađuju sa Gradom Beogradom, te mnogim gradskim upravama.

U ovoj firmi kažu da su spremni da sporazumno raskinu ugovor kako je najavio gradonačelnik Siniša Mali.

- Pored toga, Upravni odbor je doneo odluku da pomenutu jelku donira svim građanima Beograda i da, na taj način, ako to Grad Beograd prihvati, damo svoj doprinos ulepšavanju našeg glavnog grada tokom predstojećih praznika - stoji, između ostalog, u saopštenju firme "Kip lajt".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak