"Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" vladiki Grigoriju

RTV 21.12.2017 20:32
"Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" vladiki Grigoriju


Žiri u sastavu Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković, saopštio je da je prestižnu nagradu "Kočićevo pero" osvojila zbirka priča vladike Grigorija "Preko praga", dok je istom piscu pripala i nagrada "Kočićeva knjiga", koju Zadužbina "Petar Kočić" dodeljuje za celokupno književno stvaralaštvo."Zbirka 'Preko praga', napisana lepim kočićevskim jezikom, jeste ispovest duše autorove koja je i duša jednog pokoljenja suočena s velikim iskušenjima krajem prošlog veka: samim tim i istorija nacionalna i evropska viđena iznutra, kroz ljudske i porodične sudbine", istakao je u obrazloženju predsednik žirija književnik Nikola Vukolić.

Kad je reč o vladičinom celokupnom književnom delu, Nikola Vukolić je naglasio da "danas vladika Grigorije predstavlja jedno od značajnih imena našeg književnog prostora, čije je književno stvaralaštvo jedan veliki duhovni svetionik mudrosti u najboljoj tradiciji pripovedača kao što su Petar Kočić, Ivo Andrić, Meša Selimović i drugi."

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije (Đurić) rođen je 1967. godine u Varešu, gde je pohađao osnovnu i srednju školu.

Srpsku pravoslavnu bogosloviju "Sveti Sava" upisuje 1985. godine u Beogradu, a završava 1989, kada postaje student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Zamonašen je 1992. godine u manastiru Ostrog, a potom sa tadašnjim episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Atanasijem (Jevtićem) odlazi u obnovljeni manastir Uspenja Presvete Bogorodice – Tvrdoš kod Trebinja.

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1994, nakon čega od 1995. do 1997. boravi na postdiplomskim studijama u Atini.

Iguman manastira Tvrdoš postaje 1996, a zatim i arhimandrit 1997. godine.

U tron episkopa zahumsko-hercegovački i primorski uveden 1999. godine.

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu odbranio je 2014. godine doktorsku disertaciju pod naslovom "Relaciona ontologija Jovana Zizjulasa" i time stekao zvanje doktora teologije.

Pored arhipastirskog rada, bavi se i pisanjem. Autor je knjiga "Dolazi čas i već je nastao" (besede i razgovori, 2004), "Lazar" (novela, 2008), "Priča o starom kralju" (novela, 2009) i "Radost života" (kolumne, 2010).

Dve nagrade Zadužbine Petar Kočić biće uručene sutra (22 decembra) u podne u Kolarčevoj zadužbini.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak