UN proglasile Trampovu odluku o Jerusalimu ništavnom

RTS 21.12.2017 19:50
UN proglasile Trampovu odluku o Jerusalimu ništavnom


Generalna skupština UN je na vanrednoj sednici, sa 128 glasova "za" i devet "protiv", proglasila američko priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela ništavnim. Od glasanja se uzdržalo 35 zemalja, prenele su agencije.Ujedinjene nacije su pozvale SAD da povuku odluku o priznanju Jerusalima za glavni grad Izraela.

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa pozdravio je kao "pobedu za Palestinu" ishod današnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN.

"To glasanje je pobeda za Palestinu. Nastavićemo napore u UN i svim međunarodnim forumima u cilju okončanja ove okupacije i uspostavljanja naše palestinske države sa istočnim Jerusalimom kao svojom prestonicom", rekao je Abasov portparol Nabil Ebu Rdainah, prenosi Rojters.

Prethodno je američka ambasadorka u UN Niki Hejli zapretila da će SAD "zapamtiti dan kada su napadnute u Generalnoj skupštini UN samo zato što su ostvarile svoje pravo suverene zemlje", istakavši da nikakvo glasanje u UN neće promeniti američku odluku o Jerusalimu.

Niki Hejli je, na vanrednom sastanku Generalne skupštine UN, zapretila državama članicama UN (193) i samim Ujedinjenim nacijama da će im SAD obustaviti finansiranje ukoliko Generalna skupština usvoji rezoluciju kojom se odluka američkog predsednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela proglasi "ništavnom i nevažećom", prenosi AP.

Hejlijeva je naglasila da "nikakvo glasanje u Ujedinjenim nacijama neće ni u čemu promeniti" odluku SAD da premeste svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim, dodavši da će ta odluka biti sprovedena "jer je ispravna".

"Sjedinjene Američke Države će zapamtiti ovaj dan kad su napadnute u Generalnoj skupštini samo zbog toga što su ostvarile svoje pravo koje imaju kao suverena zemlja", poručila je Hejlijeva.

Kako je istakla, SAD će se toga setiti i kada budu ponovo pozvane da daju najveći svetski doprinos Ujedinjenim nacijama.

"I setićemo se toga kada nas mnoge zemlje budu pozvale, kao što to često čine, da plaćamo još više i da upotrebimo svoj uticaj u njihovu korist", upozorila je Niki Hejli.

Kako je zaključila, današnje glasanje "će uticati na način na koji Amerikanci gledaju na UN i na zemlje koje ne poštuju SAD u UN".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak