220. годишњица Српске православне цркве у Белобрешки

РТС 21.12.2017 14:10
220. годишњица Српске православне цркве у Белобрешки


Црквена општина Белобрешка и Савез Срба у Румунији, Месна оргнизација у Белобрешки, организовали су 16. и 17. децембрa прославу поводом обележавања 220. годишњице освећења храма.Првог дана прославе, након вечерње молитве, одржана је свечана трибина, као и промоција монографије Борислава Ђ. Крстића Код Белог брешка и око њега. Света архијерејска литургија служена је у недељу, а истог дана, Црквена општина Белобрешка је доделила седам захвалница.

Прославу су увеличали црквени хор из Белобрешке и њихови гости из Београда, хор цркве Светог пророка Илије у Миријеву.

Један од најстаријих оригиналних докумената, који сведочи о оснивању храма, чува се у архиву белобрешчанске цркве и потиче из 1802. године. У њему стоји записано:

„Лјата 1797. Месјаца Декемврија 17. в Селе Милитарском Белобрешке, оснује се Храм и Жертвеник Парохијални сеј Церкве, в Славу Бога Оца, Бога Сина, Бога Духа светога. В чест Вознесења Господњег, Рукоју и Чинодејствијем, Преосвешћеног Епископа Карансебешкога, Вершачког, Логошког и Оршаво Мехадијског Господина Јосифа Јоановића Шакабента. Во времја Царствованија Императора Римскога и Краља Мажарскога Францишка Второга у Присуству довољног Сушчаства, Милитарских Официров и множеству Народа обојаго пола, списасја сије за памјатствованије будушчега Рода в Протокол сеј Парохијални... мноју Рафајлом Милошевичем, Протопрезвитером Беле Цркве".

У присуству званица, гостију и великог броја Белобрешчана, вечерње су служили протојереј Борислав Ђорђевић, протонамесник Перица Живановић и јереји Дејан Жигум, Душко Кључар и Шаца Милојевић.

„На самом почетку, хтео бих свима вама да захвалим што сте дошли да заједно са нама поделите духовну радост ове, за нас, велике прославе", изразио је своју захвалност, пре почетка свечане трибине, месни парох Сава Станковић. Присутне је поздравио и председник ССР Огњан Крстић.

„Радујем се да могу заједно са вама да будем у овој нашој светињи, да поделимо радост и да се поклонимо вековној духовној традицији нашег места... Радујем се што овде можемо да причамо и говоримо на српском, што нажалост, у многим нашим местима у Румунији није случај. Ми још увек чувамо нашу веру, традицију и наше писмо. Кровна организација, ССР је ту да пружи помоћ и подршку свима, који желе да ураде нешто за наш род ... Савез поштује праве вредности, поштује нашу цркву, наше српске школе и српске институције. И даље ћемо настојавати, колико је то у нашој моћи, да изађемо у сусрет свима, а од нас самих зависи каква ће нам будућност бити. Није довољно само да бринемо за нашу будућност, већ и за наше данас, да би та будућност постојала. Позивам се на наш разум и нашу саборност да ћемо наћи начина и као појединци и као заједница да сачувамо овај велики аманет који су нам наши преци оставили", истакао је, између осталог, Огњан Крстић.

У наставку протонамесник Сава Станковић изнео је податке о изградњи, доградњи и обнови црквеног здања и свештеницима који су служили почев од друге половине 18. века. Миладин Симоновић је приредио краћи осврт о црквеним протоколима, док је долепотписани говорио о почецима наставе у Белобрешки и вероисповедној школи. Издавачку делатност ССР уопште, а посебно друга, допуњена издања књига Код Белог брешка и око њега Борислава Ђ. Крстића и Монографија Банатске клисуре Александра Станојловића, представио је др Славомир Гвозденовић.

Свету архијерејску литургију, у недељу, 17. децембра, служио је владика Лукијан, уз саслужење протојереја ставрофора Маринка Маркова, Василија Плестића, Мирослава Ђурковића, Ђорђа Цибуљака, игумана Герасима и Никона Корићанца, протонамесника Саве Станковића, јереја Верољуба Гвозденовића, Шаце Милојевића и Ђакона Мила Јовановића. Литургији су присуствовали председник ССР Огњан Крстић, председник општине Пожежена, којој Белобрешка административно припада, Мира Радованковић, генерални конзул Републике Србије Владан Тадић и др.

Поводом 220. годишњице освећења храма Црквена општина Белобрешка доделила је 7 захвалница и то како је обзнањено: „за несебичан дугогодишњи допринос обнови храма Вазнесења Господњег у Белобрешки" протојереју ставрофору Томи Стојшићу и госпођи Мири Радованковић; „за труд, залагање и допринос очувању црквеног појања" Војкану Деспотовићу, Славици Радосављевић и белобрешчанском црквеном хору; „за духовно старање и дугогодишње опслуживање Српске православне парохије у Белобрешки" протојереју Душану Кључару и „за велику и свесрдну подршку Српској правосланој црквеној општини Белобрешка" Савезу Срба у Румунији.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak