Brisel pokrenuo Član 7: Poljska može ostati bez prava glasa

RTS 20.12.2017 14:11
Brisel pokrenuo Član 7: Poljska može ostati bez prava glasa


Evropska komisija je pokrenula Član 7 Lisabonskog sporazuma protiv Poljske, što bi moglo da dovede do uvođenja sankcija Varšavi, javila je američka agencija AP.Poljska agencija PAP prethodno je saopštila da je Komisija preduzela potez bez presedana ka mogućem uvođenju sankcija Poljskoj zbog pravosudnih zakona u toj zemlji, koji se smatraju kršenjem osnovih demokratskih vrednosti Evrope.

Kako navodi PAP, koji nije objavio izvor te informacije, Komisija je pokrenula Član 7 Lisabonskog sporazuma – proceduru koja bi na kraju mogla da dovede do toga da Poljska izgubi pravo glasa u EU.

AP navodi da "izgleda da je poljski ministar pravde Zbignjev Žjobro potvrdio taj potez", rekvaši da je primio odluku "smireno" i insitirajući da je Poljska zemlja koja poštuje zakon.

Član 7, koji se nekada naziva "nuklearnom opcijom", nikada ranije nije pokrenut protiv neke države.

Rojters je ranije danas, pozivajući se na neimenovanog EU zvaničnika, javio da bi Evropska komisija mogla u toku dana da pokrene proces oduzimanja Poljskoj prava glasa u EU, dodajući da bi Varšava mogla, uz to, da izgubi milijarde evra pomoći koju prima iz fondova Unije.

Navodi se da je novoizabrani premijer Mateuš Moravijecki izjavio prošle nedelje u Briselu da je "odluka već doneta", kao i da je zamenik predsednika Evropske komisije Frans Timermans upozorio u julu Poljsku da je "opasno blizu" tome da se suoči sa sankcijama.

Rojters navodi da bi takva kazna Varšavi ipak mogla da bude blokirana, pošto će se Mađarska, najbliži saveznik Poljske u EU, verovatno snažno tome usprotiviti.

Navodi se da, ako se ipak sve vlade EU budu usaglasile, Poljskoj bi mogla da budu suspendovana prava glasa u EU, a uz to bi mogla da izgubi milijarde evra pomoći iz Unije.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak