Deca iz Svratišta dobila novu šansu: Popijte kafu i učinite dobro delo

Alo 19.12.2017 21:21
Deca iz Svratišta dobila novu šansu: Popijte kafu i učinite dobro delo


Da li znate da postoji mesto u Beogradu na kojem, ispijajući šoljicu kafe, činite zapravo dobro delo? Reč je o baru „Kafe 16“ u ulici Gospodar Jovanoj 46 na Dorćolu.Od juče u ovom prostoru počela je praksa za decu iz Svratišta, koja sa napunjenih 15 godina nemaju više pravo na usluge ove ustanove. Istovremeno, prihodi „Kafea 16“ preusmeravaju se u Svratište.

Centar za integraciju mladih osmislio je „Kafe 16“ kao socijalno preduzeće kako bi podržao decu koja su uključena u život i rad na ulici. Mladi koji su bili korisnici Svratišta moći će da kroz praksu steknu veštine koje su im neophodne za ugostiteljske poslove, a potom im pomoći i pri pronalaženju posla.

- Svrha otvaranja ovakvog lokala je da se održi kontakt sa decom koja su napustila Svratište i da im kroz pružanje znanja i veština, damo šansu da se lakše zaposle. Plan je da 12 polaznika u dve grupe prvo završi kurs za konobare i barmene, a potom dođe na praksu u lokal gde će na nedeljnom novou vežbati šest do osam sati. To su mahom deca od 16 do 19 godina, koja zakonski mogu mogu raditi trećinu radnog vremena, ali uz pristanak roditelja. Ovim želimo da ohrabrimo polaznike našeg kursa da se više upuštaju u komunikaciju sa većinskom zajednicom, iako su mnogi imali negativno iskustvo povezano da diskriminacijom – kaže za „Alo!“ Dušan Jordović iz Centra za integraciju i dodaje da će ovaj kafić ujedno poslužiti i za razbijanje predrasuda koji građani imaju prema ovoj deci, koja su uglavnom romske populacije.

Kurs traje tri meseca, a praksa oko dva. Tokom prakse deca će odraditi 180 sati, nakon čega polagažu ispit i ukoliko ga polože, dobiće diplomu i preporuku. Sve to trebalo bi da im olakša dobijanje posla. Prva grupa polaznika bi, prema rečima našeg sagovornika, trebalo da posluži kao primer deci koja su u Svratištu. Kako saznajemo, u planu je širenje mreže potencijalnih mesta na kojim bi deca mogla da rade.

- Mi se trudimo da dobijemo i podršku društveno odgovornih kompanija, tako što ih pozivamo da kod nas organizuju događaje, jer smo mi socijalno preduzeće i profit koji ostvaruje sam kafić vraća se u organizaciju i koristi za neometano funkcionisanje Svratišta. Takođe, nadamo se da će ovaj naš projekat slediti i drugi lokali, i da ćemo na taj način otvoriti više vrata deci kojoj je to i te kako potrebno – rekao je Jordović za „Alo!“.

Garderoba i topli obrok

Deca koja dolaze u Svratište uzrasta su između pet i 15 godina. Ova ustanova za njih predstavlja mesto gde mogu dobiti topli obrok, pomoć oko domaćeg zadatka, priliku da se okupaju i presvuku, jer su to deca koja su zbog siromaštva primorana da žive i rade na ulici. Problem nastaje kada deca napune 15 godina i bivaju prepuštena sama sebi. - Otvaranjem ovog kafića želimo da pokažemo toj deci da smo mi tu za njih i nakon Svratišta. To su mladi ljudi kojima je pre svega stalno potreban neki dodatni oslonac. Tokom njihovog boravka kod nas pomažemo im u obrazovanju, ali nakon navršenih 15 godina nemaju više pravo na naše usluge, pa uglavnom napuštaju školu. Prva grupa polaznika kursa je veoma motivisana, što će se, nadamo odraziti i na decu u Svratištu da nastave svoje školovanje. Presrećni su što su dobili ovakvu priliku i sa nestrpljenjem su iščekivala početak prakse - kaže koordinatorka Svratišta Jasna Bratićević za „Alo!“.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak