Naučni skup posvećen Milošu Đuriću u SANU

RTV 19.12.2017 11:34
Naučni skup posvećen Milošu Đuriću u SANU


Naučni skup "Miloš N. Đurić - Klasično nasleđe na razmeđi tradicionalnog i modernog" biće održan 21. decembra u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.Skup će u Svečanoj sali SANU otvoriti predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić i sekretar Odeljenja jezika i književnosti SANU akademik Predrag Piper.

U uvodnom delu "Živa sećanja na Miloša N. Đurića" govoriće dr Amfilohije Radović, dr Miodrag Stojanović, Predrag Bajčetić, Miloš Jevtić i Milovan Vitezović.

Uslediće naučni deo skupa najpre u SANU, a zatim od 15 sati u sali "Dragoslav Srejović" na Filozofskom fakultetu.

Miloš N. Đurić (1892-1967) bio jedan od najuglednijih svetskih helenista svog doba, redovni profesor univerziteta, prevodilac i član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa "Živa antika".

Objavio je više od 200 radova iz klasične književnosti i filozofije.

Pored znamenitih Homerovih epova, prevodio je i grčke tragičare, Platona i Aristotela, antičke mislioce, rimske pesnike i filozofe, ali i Tagoru, Adlera i Junga.

Napisao je i tri kapitalne sinteze "Istorija helenske književnosti u vremenu političke samostalnosti", "Platonova akademija i njen politički rad" i "Istorija helenske etike".

Njegovo etičko jedinstvo dela i svakodnevnog života najočitije je u dve poznate anegdote koje se i danas rado pričaju na pomen imena Miloša N. Đurića.

Pored Isidore Sekulić i Ive Andrića, i Miloš N. Đurić je odbio izjavu lojalnosti okupacionoj vlasti.

Na nagovaranje kolege sa Muzičke akademije da potpiše tu izjavu, jer će mu Nemci u suprotnom teško oprostiti, čika Miša je odgovorio čuvenim rečima: "Tebi je lako, jer sviraš u diple. A ja studentima predajem etiku".

Njegova kratka beseda prilikom rasprave o ukidanju pozorišta u Kragujevcu iz 1961. godine briljantan je primer efektnosti jedne od najkraćih beseda: "Kada bi u staroj Atini neko učinio mali delikt, zabranjivali su mu da tri meseca svira u diple. Ako bi, pak, napravio veći prekršaj, zabranjivali bi mu da šest meseci ide u pozorište. Pitam ovaj auditorijum, šta su Kragujevčani skrivili bogovima, da ostanu bez pozorišta".

Udruženje književnih prevodilaca Srbije svake godine dodeljuje nagradu "Miloš N. Đurić".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak