Vučić počinje posetu Rusiji, sutra sa Putinom

B92 18.12.2017 07:36
Vučić počinje posetu Rusiji, sutra sa Putinom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas počinje trodnevnu posetu Rusiji tokom koje će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.Sastanak sa Putinom, Vučić je označio kao veliki i važan.

Teme razgovora zvanično nisu najavljene, a posle isporuke šest MIG-ova, jedino je izvesno da će dalje unapređenje vojne saradnje biće visoko na agendi razgovora dvojice predsednika.

Vučić je, tokom nedavne posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Srbiji, iskazao interesovanje za sisteme Buk-2 (jedan od najmodernijih raketnih sistema srednjeg dometa) i Pancir (rakete zemlja-vazduh srednjeg i kratkog dometa), pa mediji sugerišu da bi i to moglo da bude deo njihovih razgovora.

Unapređenje privredne saradnje će takođe biti jedna od izuzetno važnih tema, posebno energetika i u okviru toga perspektive za uključivanje Srbije u projekat Turski tok, kao i snabdevanje gasom.

Vučić je u intervjuu za rusku agenciju Tas s početkom decembra rekao da su za Srbiju odnosi sa Rusijom prioritet ne samo zbog prošlosti, već i zbog budućnosti.

Do posete dolazi u trenutku kada se, kako je sam nedavno rekao, na zemlju vrše pritisci zbog njenih veza i odnosa sa Rusijom. Poslednjih meseci nesumnjivo je pojačan taj pritisak a od Srbije se, kako se to obično kaže, traži da ne sedi na dve stolice.

Vučić je više puta ponovio da sedi na srpskoj stolici, da je Srbija jasno opredeljena za EU, ali i za saradnju sa Rusijom. Ponovio je i da Srbija sankcije Rusiji nikada neće uvesti.

Prema rečima šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, očekuje se da tokom posete srpske delegacije bude potpisano nekoliko novih sporazuma sa Rusijom i da budu dogovoreni ekonomski projekti i investicije za narednu godinu.

Već danas predsednik Srbije posetiće Naučno-tehnološki park, a zatim će uručiti posthumno dodeljen bivšem ambasadoru Rusije u UN Vitaliju Čurkinu, velikom prijatelju Srbije.

U delegaciji koju predvodi predsednik Vučić biće i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar privrede Goran Knežević i ministar za tehnološke inovacije Nenad Popović.

Prethodno Vučić i Putin su u Kremlju razgovarali u martu kada je Vučić još obavljao funkciju predsednika Vlade.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak