Džonson: Velika Britanija možda postane vazalna država

Politika 17.12.2017 13:36
Džonson: Velika Britanija možda postane vazalna država


Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson upozorio je da bi Velika Britanija mogla da postane „vazalna država” ukoliko prihvati planove Evropske unije za Bregzit, što je izazvalo polemiku unutar kabineta o Bregzitu i državi.Džonsonovo upozorenje povećalo je tenzije u vladinom kabinetu uoči ovonedeljnog sastanka, piše danas Bi-Bi-Si.

On je rekao da želi „liberalni Bregzit” u kojem bi Britanija mogla da odbaci nova pravila EU posle 29. marta 2009.

U intervjuu za „Sandej Tajms” Džonson je rekao da svaki sporazum mora Britaniji da pruži „tu važnu slobodu da odlučimo sami o našem regulatornom okviru, našim zakonima i da radimo stvari na poseban način”.

On je istakao da će, ako Britanija bude primorana da primenjuje iste zakone kao EU, mnogi ljudi „reći 'Koja je poenta toga sto ste postigli', zato što bismo prešli iz države članice u vazalnu državu”.

Džonson je naglasio da je britanska premijerka Tereza Mej odradila „fantastičan posao” osiguravajući zeleno svetlo lidera EU u petak da se pregovori o Bregzitu nastave dalje ka sporazumu o trgovini.

Međutim, Britanija je već pristala da se usaglasi sa pravilima EU po pitanjima koja se odnose na sporazum iz Belfasta kako bi osigurala da granica između Irske i Severne Irske ostane otvorena, a u subotu je britanski ministar finansija Filip Hamond rekao da će Britanija nastaviti dvogodišnju fazu tranzicije koja bi „efektivno zamenila status kvo (postojeće stanje stvari)”.

Kabinet je, navodno, podeljen između onih koji žele čvrsto da se drže pravila EU, kao što su Hamond i ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad, i onih koji žele da se od njih odalje.

Džonson je ipak rekao da će čak i Hamond želeti određeni stepen odvojenosti, ukazujući na nedavni budžet i želju ministra da pojača tehnološki sektor Britanije.

„Bilo je vrlo primetno u govoru o budžetu da je ministar usavršio ideju buduće regulatorne odvojenosti. Filip može da vidi da mi imamo veoma originalnu ekonomiju... mi ćemo možda u budućnosti želeti da je regulišemo na drugačiji način nego što to Brisel čini”, rekao je Džonson.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak