U Hrvatskoj sneg, u Bosni i Hercegovini poplave

Mondo 16.12.2017 14:02
U Hrvatskoj sneg, u Bosni i Hercegovini poplave


Zbog rasta vodostaja svih reka, BiH je na muci. U Gradišci su poplavljene kuće, a ništa nije bolje ni u sarajevskim opštinama gde je voda došla do kuća. U Hrvatskoj sneg je stvorio probleme na autoputevima prema moru.Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu su u porastu i na ovom području na snazi su redovne mere zaštite od poplava.

Vodostaj Une jutros u sedam časova bio je 398 centimetara, a Sane 416 centimetara i u odnosu na juče viši su za oko 75 centimetara. U porastu su i vodostaji na Savi i Vrbasu.

Kolektori u Novom Gradu, koji izbacuju vodu iz korita, bili su uključene od utorka, 12. decembra, do juče, a ponovo su uključeni sinoć.

U protekla 24 časa na području ove opštine palo je 24 litra kiše po metru kvadratnom.

Zbog izlivanja rijeke Sane u Blagaju od juče popodne u prekidu je saobraćaj na lokalnom putu Novi Grad-Vitasovci-Radomirovac.

Visina snežnog pokrivača na području opštine Novi Grad iznosi 10 centimetara.

Jaka kiša koja je padala na području opštine Gradiška uslovila je povećanje vodostaja rečica Jablanica, Lubina, koje su se izlile na pojedinim mestima, te rečice Vrbaške.

Šef Odseka civilne zaštite opštine Gradiška, Slobodan Knežević, rekao je da su se Jablanica i Lubina na pojedinim mestima izlile iz korita nakon kiše koja je padala sinoć, ali da nije došlo do ugrožavanja ljudi i materijalnih dobara.

Knežević je naveo da je rečica Lubina poplavila dva dvorišta u Drageljima, ali da nije došlo do plavljenja kuća i ostalih objekata.

"Najugroženije je vikend naselje u Lužanima, gdje je Lubina zaplavila dvorišta sedam vikendica", naveo je Knežević.


Sinoć je poplavljen i veći deo podrumskih prostorija u naselju Senjak u Gradišci, što se često dešava kada kiša obilno padne u kratkom vremenskom intervalu.Kiša koja je padala tokom prethodne noći prouzrokovala je nagli porast vodostaja i njihovo izlivanje na području sarajevskih opština Novi Grad, Hadžići, Ilidža i Trnovo u Federaciji BiH.

Na teritoriji opštine Trnovo izlile su se reke Rakitnica na području Šabića, Bijela na području naselja Bare, kao i reke Crna i Željeznica.

Na području Šabića angažovane su dve građevinske mašine na raščišćavanju korita.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite rečeno je za portal "Kliks" da je u Trnovu u toku noći jedan stariji čovek evakuisan iz naselja Mađari, jer mu je voda bila oko kuće, a u prekidu je i lokalni put Bare-Ostojići.

Na teritoriji Hadžići reka Zujevina se izlila na više mesta u naseljima Pazarić i Dupovci i ugrozila više objekata.

Reka Bjelašnica je usled naglog porasta nanela velike količine granja i drugog nanosa i začepila propust ispod mosta na lokalitetu Mehina Luka, a u opasnosti je i više stambenih objekata.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak