Prikazan digitalno restaurirani klasik 'Ko to tamo peva'

RTS 15.12.2017 10:18
Prikazan digitalno restaurirani klasik 'Ko to tamo peva'


U Kinoteci je održana projekcija digitalno restauriranog filma „Ko to tamo peva” Slobodana Šijana. U narednih godinu dana biće prikazano još devet kultnih filmskih ostvarenja koja su proglašena za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. To je deo projekta digitalne restauracije srpskog filmskog blaga koji je pokrenula Jugoslovenska kinoteka.Od 12 profesionalnih glumaca koji su učestvovali u snimanju filma, samo je četvoro živih, kazao je glumac Boro Stjepanović pred gala projekciju čuvenog ostvarenja Ko to tamo peva u sali Jugoslovenske kinoteke.

Legendarno ostvarenje u režiji Slobodana Šijana, prvi je digitalno restaurirani film u okviru projekta „Vip Kinoteka“.

Glumac Boro Stjepanović naglašava da mu je ceo događaj pomalo strašan jer je doputovao iz Crne Gore i shvatio da će samo jedna trećina glumaca koji su učestvovali u snimanju filma Ko to tamo peva biti večeras u Kinoteci. 

„Nas četvoro smo živi. Aleksandar Berček, Neda Arnerić, Slavko Štimac i ja. Pa ne možemo sad mi da pokupimo sav 'kajmak'“, rekao je Stjepanović. 

Cenjeni glumac je napomenuo da je zajedno sa celom ekipom snimio film u dobroj atmosferi. 

„Lako, veselo, vedro smo snimili Ko to tamo peva. Pristupili smo tome kao novom profesionalnom zadatku. Snimao sam tada po pet šest filmova godišnje. Neko je stigao da igra u Šijanovom filmu, a neko ne. Recimo Bogdan Diklić nije stigao da snima zajedno sa nama. Šijan je bio spreman i svaki kadar je imao nacrtan. Film smo snimili za manje od mesec dana“, istakao je Stjepanović.

Šijan je rekao da je divno to što je Kinoteka shvatila da mora da krene u posao obnove tih starih filmova, jer jednostavno tehnologija ide napred i ne mogu se prikazivati kopije slabe rezolucije.

Pored autora filma Slobodana Šijana u Jugoslovenskoj kinoteci bili su i Neda Arnerić, akademik Dušan Kovačević po čijem scenariju je snimljen film, Dobrivoje Tanasijević...

Zahvaljujući pionirskom projektu „Vip kinoteka“ deset najpoznatijih naslova domaće kinematografije biće digitalno restaurirano i kao takvo dostupno publici. 

Na predstaijećim premijerama restauriranih filmova biće prikazana ostvarenja Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića...

Beogradsku publiku 20. decembra očekuju dve besplatne projekcije digitalno restauriranog filma Ko to tamo peva.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak