Rekonstrukcija Malog stepeništa na Kalemegdanu

Danas 14.12.2017 23:32
Rekonstrukcija Malog stepeništa na Kalemegdanu


Krajem novembra otpočelo je izvođenje radova na rekonstrukciji i restauraciji Malog stepeništa na Beogradskoj tvrđavi po projektu koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.Radove finansira  TIKA (Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju - Kancelarija za koordinaciju programa u Beogradu). Vrednost radova  iznosi oko 17 miliona dinara i očekuje se da će radovi trajati do kraja juna 2018. godine.  

Malo stepenište se već dugi niz godina nalazi u veoma lošem stanju. U toku svog postojanja ono je pretrpelo i veća oštećenja nakon bombardovanja, a poslednji radovi na restauraciji nisu statički sanirali stepenice, koje sada usled sleganja terena imaju dodatni faktor propadanja. Rdovima je predviđena statička sanacija, konsolidacija kamena, zamena nedostajućih i veoma oštećenih delova originalnim kamenom i vraćanje autentične forme stepeništa koje je delimično zatrpano i prekriveno asfaltom, saopštio je gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Malo stepenište Savskog šetališta, autorsko delo arhitekte Jelisavete Načić iz 1903. godine je izvedeno u duhu arhitekture akademizma. Predstavlja reprezentativni primerak parkovske arhitekture, jedinstven u trenutku podizanja, kao i integralni deo Savskog šetališta i parkovskog uređenja Velikog Kalemegdana, izvedenog u maniru parkova evropskih metropola nastalih krajem XIX i početkom XX veka koji nose odlike reprzentativnog gradskog parka fine de siecle.

Malo stepenište Savskog šetališta poseduje arhitektonsko-urbanističke i kulturno-istorijske vrednosti. Nalazi se u okviru Beogradske tvrđave, koja je utvrđena za kulturno dobro od izuzetnog značaja.          


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak