Vučić doputovao na Kubu, slede zvanični razgovori

RTV 14.12.2017 11:05
Vučić doputovao na Kubu, slede zvanični razgovori


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas na Kubu u dvodnevnu zvaničnu posetu, kojoj, sudeći po vodećim nacionalnim medijima, zvanična Havana pridaje veliku pažnju.Vučić će posetu početi danas popodne, po srednjeevropskom vremenu, posetom Fabrici cigara, jednog od kubanskih nacionalnih brendova, a oko 17.00 sati sastaće se sa predsednikom Narodne skupštine Estebanom Lasom Ernandesom.

Posle toga, srpski predsednik će na Univerzitetu Havana održati predavanje na temu "Srbija u Evropi - čuvar nezavisnosti i suvereniteta".

Na današnjoj agendi je i poseta specijalnoj razvojnoj zoni luke Marijel.

U poseti Havani predsednika Srbije, inače, prate ministri privrede Goran Knežević, poljoprivrede Branislav Nedimović i zdravstva Zlatibor Lončar, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Vučić se sutra sastaje sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom, na čiji poziv i boravi u poseti.

Za petak je predviđen i obilazak kubanskog Centra za genetski inženjering i biotehnologiju, kao i plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Vučić će sutra posetiti i Memorijalni kompleks posvećen nacionalnom heroju Hoseu Martiju.

Kubanski mediji posvetili veliku pažžnju poseti Vučića

Kubanski mediji posvetili su veliku pažnju poseti Vučića Havani, najavljujući na naslovnim stranama i u udarnim terminima njegove razgovore sa kubanskim zvaničnicima i druge planirane aktivnosti.

Najavljujući dolazak Vučića, Cuba TV i zvanični list Centralnog komiteta Komunističke partije Kube "Granma" navode da će uvaženi gost tokom boravka imati zvanične razgovore sa predsednikom Raulom Kastrom i drugim zvaničnicima kao i druge aktivnosti.

Takođe podsećaju da će Havana i Beograd sledeće godine obeležiti 75 godina od uspostavlja diplomatskih odnosa dve zemlje.

I kubanska novinska agencija ACN i latinoamerička informativna agencija Prensa Latina najavile su Vučićevu zvaničnu posetu Kubi, a Prensa Latina podseća da je Vučić ranije rekao da bi dobri politički odnosi između dve zemlje trebalo da budu temelj za razvoj ekonomske saradnje.

Vučićevu posetu i razgovore sa najvišim kubanskim zvaničnicima najavili su i portali Cuba Debate i NNC, kao Radio Rebelde i Radio Taino.

Većina medija je te informacije prenela sa sajta Ministarstva spoljnih poslova Kube, a neki su objavili i Vučićevu biografiju.

Predsednik Vučić je ove sedmice, u razgovoru sa novoimenovanim akreditovanim ambasadorom Kube u Beogradu, rekao da dobri politički odnosi dveju zemalja treba da budu temelj za razvoj ekonomske saradnje, a istakao je posebno oblast poljoprivrede, medicine i farmaceutske industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa.

U Srbiji se inače uspešno primenjuju iskustva kubanske medicine i farmaceutske industrije.

Srbija, kako je istakao, kao zemlja koja štiti svoju nezavisnost, oseća veliko prijateljstvo i poštovanje prema Kubi i divi se slobodarskim stavovima kubanskog naroda.

Kubi smo zahvalni na principijelnom stavu da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i na podršci u međunarodnim organizacijama, protiveći se članstvu tzv. Kosova, rekao je Vučić prilikom prijema akreditiva ambasadora Gustava Triste del Toda.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak