Opozicija ćuti o kandidaturi Đilasa, oštre reakcije vlasti

N1info 14.12.2017 09:52
Opozicija ćuti o kandidaturi Đilasa, oštre reakcije vlasti


Nakon višemesečnih spekulacija, Dragan Đilas razrešio je dilemu - najavljuje da će učestvovati u trci za gradonačelnika Beograda.Ko će ga od opozicionih partija podržati za sada nije poznato, ali je njegova najava izazvale oštre reakcije vladajućih partija, koje o njemu ponovo govore kao o "tajkunu" i optužuju ga da je funkciju koristio za lično bogaćenje.

U intervju koji u četvrtak objavljuje NIN, Dragan Đilas navodi da nije mislio da će se više ikada baviti politikom, ali i da nije mislio ni da u Srbiji može da se napravi vlast koja je gora od Miloševićeve, protiv koje se, kako kaže, u mladosti borio i organizovao studentske proteste. U politiku se vraća najavom učešća na beogradskim izborima i kaže da je uveren da još ima vremena za dogovor da bude kandidat jedne opozicione kolone.

"Odlučio sam da uđem u trku za gradonačelnika Beograda i da uradim sve što mogu da se zaustavi propadanje prestonice Srbije. Sad mogu da potpišem i da garantujem celom svojom imovinom, da ćemo sve one stvari koje zavise isključivo od nas, a ne od Republike, uraditi u prvih 12 meseci naše vlasti", kaže Đilas.

A ko bi činio tu vlast - Pokret slobodnih građana u utorak je saopštio da će podržati Đilasa ako odluči da se kandiduje. U SDS-u se za sada ne oglašavaju, a ćute i demokrate koje su ranije odlučile da na izborima u Beogradu imaju svog kandidata. Za pokret Dosta je bilo Đilas je neprihvatljiv kandidat, dok stranka Vuka Jeremića još uvek ne iznosi svoj stav.

"Narodna stranka će na svojim organima doneti odluku i o tome da li će podržati nekog kandidata ili učestvovati u nekoj široj koloni, kao i da li će možda ukoliko ne bude dogovora izaći na sama na te izbore. Narodna stranka od početka zastupa tezu da u Beogradu treba izaći u što široj jednoj koloni", rekao je Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

I dok se čekaju stavovi opozicije, aktuelni gradonačelnik oštro reaguje na najavu kandidature bivšeg prvog čoveka Beograda.

"Dragan Đilas se ne vraća u politiku jer ima novu viziju za Beograd, već zato što je očigledno da je njemu i njegovoj družini ponestalo para. Đilas je poziciju gradonačelnika koristio za lično bogaćenje, dok su Beograđani grcali u dugovima i borili se da prežive nemaštinu koja ih je zadesila usled pljačke gradske kase", izjavio je Siniša Mali.

Usledile su i reakcije naprednjaka tokom rasprave o amandmanima u Skupštini Srbije koji su podsetili na Đilasov odnos sa DS-om.

"I danas kada tajkun Đilas kaže da će imovinom garantovati za neki rezultat, samo se setite toga - imovinom je garantovao i za to svoje prethodno preduzeće pa eto gde ga je doveo, doveo ga je do toga da ga drži u svom džepu i da taj dug biva sve veći i veći", izjavio je Vladimir Orlić iz SNS.

U sličnom tonu reagovao je i SPS, koji je u koaliciji sa naprednjacima.

"Jasno nam je da Dragan Đilas ovom recikliranom kandidaturom pokušava da svori lažnu sliku da njegova odluka ima bilo kakve veze s Beograđanima, već zapravo se radi samo o želji za vlašću i upravljanjem nikad punijom gradskom kasom", saopštio je SPS.

Izbori za Grad Beograd moraju da budu održani do 18. marta sledeće godine.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak