Kome je 'Prokop' daleko, voz ka NS čeka ga na Novom Beogradu

Politika 13.12.2017 23:42
Kome je 'Prokop' daleko, voz ka NS čeka ga na Novom Beogradu


Dosta izmena u organizaciji saobraćaja biće i u sistemu gradske železnice. – Prema novom redu vožnje, broj polazaka „BG voza” dnevno je povećan za 30Novi red vožnje na srpskim prugama koji je počeo da se primenjuje od nedelje prilično je iznenadio putnike kojima je glavno odredište, odnosno polazna stanica do sada bila Glavna železnička u Savskom amfiteatru. Jer posle 133 godine otkako je ona postala centralno železničko čvorište u prestonici, minulog vikenda je izgubila taj epitet. Veći deo putničkog saobraćaja koji se do sada slivao na Glavnu, od pre dva dana preusmeren je na drugu stanicu na Savskom vencu – na stanicu „Beograd centar”. Tako je posle tačno 40 godina od postavljanja kamena temeljca „Prokop” i zvanično postao centralna železnička stanica u glavnom gradu iako je još nedovršen. Ovoj stanici još nedostaju stanična zgrada, bolja veza javnim prevozom sa ostatkom grada, deo pristupnih saobraćajnica...

Kako su za ovu veliku izmenu putnici koji koriste vozove saznali tek nekoliko dana pred njeno uvođenje, mnogi od njih nisu sigurni šta to u praksi znači.

Putnici bi prvo trebalo da znaju da ako su im odredišta Beč, Bar, Budimpešta, Solun ili Ljubljana – za njih se i dalje ništa ne menja. Oni će i ubuduće kao polaznu i dolaznu stanicu koristiti Glavnu železničku u Savskom amfiteatru. Ali, zato će najveći deo putnika, kojima je voz veza između Beograda i gradova u Srbiji, ubuduće putovanje otpočinjati u „Prokopu” i završavati ga u toj stanici. Sa stare stanice jedino će i dalje biti organizovana tri polaska ka Novom Sadu. Zato je u narednom periodu važno da putnici koji idu ka Novom Sadu i Subotici na sajtu „Srbija voza” pre polaska (dolaska) proveravaju koja od dve stanice je glavno odredište za njihove vozove.

Savet putnicima kojima stanica „Beograd centar” nije usput ili sa njom imaju lošu vezu javnog prevoza jeste da svoje vozove čekaju na Novom Beogradu (putnici koji idu ka Novom Sadu, Subotici, Šidu) ili u Rakovici (putnici koji koriste putnički voz do Niša).

Dosta izmena u organizaciji saobraćaja biće i u sistemu gradske železnice, ukazali su u „Infrastrukturi železnice Srbije”. Prema novom redu vožnje, broj polazaka „BG voza” dnevno je povećan za 30 i sada ih je 133.

– Granične stanice „BG voza” u novom redu vožnje biće Batajnica, Resnik i Ovča. Zbog izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte, na deonici „Beograd centar” – Zemun, „BG voz” će između Batajnice i Ovče saobraćati na svakih 60 minuta, ali će naknadno biti objavljeno kada će ta izmena početi da važi – najavljuju iz „Infrastrukture”.

Iz ovog preduzeća poručuju i da će, pošto u drugom kvartalu 2018. bude završena rekonstrukcija pruge Topčider – Resnik, biti uspostavljena i gradska železnička linija Resnik – Ovča – Resnik. Vozovi će u zavisnosti od doba dana saobraćati na 15, 30 ili 45 minuta.

– Po novom redu vožnje, nakon što „BG voz” počne da saobraća do Resnika, u ovom mestu je planirana veza vozova iz sistema gradske železnice i vozova iz unutrašnjeg saobraćaja, koji saobraćaju ka Nišu i Užicu. I u stanici Batajnica planirana je veza vozova iz sistema gradske železnice sa vozovima iz unutrašnjeg saobraćaja koji idu ka Šidu, Novom Sadu i Subotici, dok je u stanici Pančevački most planirana veza vozova iz sistema „BG voza” sa vozovima iz unutrašnjeg saobraćaja koji saobraćaju ka Vršcu i Zrenjaninu – dodaju u „Infrastrukturi”.

Ugovor za modernizaciju tehničko-putničke stanice Zemun

San o modernom Beogradskom železničkom čvoru neostvariv je bez savremene tehničko-putničke stanice „Zemun”. Jedan od koraka ka modernizaciji ove stanice načinjen je prošle nedelje kada su u Ministarstvu finansija potpisani ugovori koji su preduslov za modernizaciju. Tehničko-putnička stanica nalaziće se između sadašnjih železničkih stanica Zemun i Zemun-polje. Savremeni kompleks gradiće se na 35 hektara na kojima će nići novi objekti ukupne površine 18.800 kvadrata i 17 kilometara novih koloseka. Biće sanirano 14.500 kvadrata postojećih objekata, kao i šest kilometara postojećih koloseka, i podignuta postrojenja u kojima će se održavati elektromotorne vozne garniture, lokomotive i putnička kola „Srbija voz”. Modernizacija tehničko-putničke stanice još jedan je od preduslova neophodnih da bi iz Savskog amfiteatra bila izmeštena sva železnička infrastruktura. Ukupna vrednost modernizacije tehničko-putničke stanice Zemun je 47 miliona evra.

Veza „Prokopa” i ostatka grada

Linija 34

Topčidersko brdo – „Beograd centar” – Pere Velimirovića

Linija 36

„Beograd centar” – Slavija – Glavna železnička stanica – „Beograd centar”

Linija 40

Zvezdara – Banjica 2

Linija 41

Studentski trg – Banjica 2


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak