Kitarović neće oduzeti odlikovanja Praljku

Politika 13.12.2017 23:41
Kitarović neće oduzeti odlikovanja Praljku


Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Bjelovaru da neće oduzeti odlikovanja Slobodanu Praljku, jer ih je on, kako je navela, dobio za odbranu od „velikosrpske agresije”.Praljak je poslednjom optužnicom haškog tribunala pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin počinjen na delu teritorije BiH.

Praljak je nakon izricanja presude u sudnici tribunala popio cijanid, a par sati kasnije umro je u jednoj od obližnjih bolnica.

„Ti su ljudi odlikovanja dobili za odbranu od velikosrpske agresije i ja im ta odličja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva”, rekla je Grabar Kitarović, preneli su mediji.

Upitana zašto nije bila na komemoraciji Praljku, odgovorila je da se „država vodi razumom, a ne emocijama”.

Prema Pravilniku o odlikovanjima i priznanjima, Predsednik Republike može oduzeti odlikovanja ili priznanja u skladu s odredbama Zakona, a u jednom od članova, između ostalog, piše: „Državna komisija će za nosioce odlikovanja ili priznanja, koji su pravosnažno osuđeni na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje tri godine, predložiti oduzimanje odlikovanja ili priznanja”.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak