Erdogan: Gotovo je s posredovanjem SAD

RTS 13.12.2017 19:38
Erdogan: Gotovo je s posredovanjem SAD


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Sjedinjene Američke Države više ne mogu da budu posrednik u naporima da se okonča izraelsko-palestinski sukob, nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela."Od sada pa ubuduće, nema govora o tome da pristrasne Sjedinjene Američke Države budu posrednik između Izraela i Palestine. Taj period je završen", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare posle sastanka Organizacije za islamsku saradnju (OIC) u Istanbulu, prenosi Rojters.

Erdogan je istakao da sada treba porazgovarati o tome ko će ubuduće biti posrednik.

"O tome se mora razgovarati i u UN, takođe", zaključio je predsednik Turske.

U nacrtu rezolucije pripremljenom za današnji samit muslimanskih lidera u Istanbulu, navodi se da oni odluku Vašingtona o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela smatraju znakom da se SAD povlače iz svoje uloge pokrovitelja mira na Bliskom istoku.

U nacrtu deklaracije, u koji je Rojters imao uvid, ističe se da je "Istočni Jerusalim prestonica države Palestine" i sve zemlje se pozivaju da priznaju "državu Palestinu i Istočni Jerusalim kao njenu okupiranu prestonicu".

Turski predsednik Erdogan rekao je pre tri dana da će odluke koje budu donete na današnjem sastanku OIC pokazati da se američka odluka o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela neće moći lako primeniti.

OIC, uspostavljana 1969, ima 57 država članica s većinskim ili velikim muslimanskim stanovništvom.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak